Belgische vrouwenhockeyploeg klopt Amerika en wordt elfde

(Belga) De Red Panthers hebben met een zege een punt gezet achter hun olympische toernooi. De Belgische vrouwen wonnen in de Londense Riverbank Arena met 2-1 van de Verenigde Staten en eindigen zo op de elfde plaats.

De ploeg van bondscoach Pascal Kina, 16e op de wereldranglijst, was op papier de mindere van het nummer tien van de wereld. De VS leken hun hogere rangschikking in het begin van de partij ook te gaan bevestigen en openden al na 6 minuten de score via Paige Selenski. België kwam daarna beter in de wedstrijd en kreeg ook kansen. Na 20 minuten lukte Alix Gerniers de 1-1 gelijkmaker. In de tweede helft was het opnieuw Amerika dat snel tot scoren kwam, maar onze landgenotes vroegen de videobeelden aan en de goal van Taylor werd afgekeurd. Vervolgens besliste Gaëlle Valcke de partij in de 51ste minuut, zij kon scoren uit het geharrewar na een strafcorner. België eindigt zo op de elfde plaats en verwijst Amerika naar de twaalfde en laatste plaats. Beide landen waren laatste geworden in hun groep. In poule A verloor België drie keer (van Nederland, Groot-Brittannië en Zuid-Korea) en speelde het twee keer gelijk (tegen China en Japan). Vanavond speelt titelverdediger Nederland tegen Argentinië voor het goud, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië strijden om het brons. (DTM)