Christian Vandenabeele

Cercle in de bekerfinale: genieten is belangrijker dan winnen

Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Een feestdag wordt het donderdag hoe dan ook voor bekerfinalist Cercle Brugge. De kater kan pas drie dagen later komen.

Donderdagavond speelt Cercle Brugge in het Koning Boudewijnstadion de finale van de Beker van België (tegen Racing Genk). Dat deed het sinds zijn oprichting in 1899 nog maar zes keer en slechts twee keer daarvan werd er gewonnen _ in 1927 tegen Tubantia en in 1985 tegen Beveren. Maar allemaal zijn het nu gedenkwaardige momenten voor een vereniging die probeert te overleven in de schaduw van Club Brugge. Dat wordt ook deze zevende keer, maar om een nog andere reden dan al die voorgaande keren.

Cercle is momenteel namelijk een belangrijkere strijd aan het leveren: die tegen de degradatie. Het wil graag de bekerfinale winnen, maar niet ten koste van zijn plaats in de eerste klasse. Dat bleek al heel duidelijk na de halve finales tegen KV Kortrijk. Zes dagen later werd de trainer met wie de kwalificatie voor de finale werd afgedwongen, Foeke Booy, ontslagen. Waarop die trainer zich na zijn ontslag afvroeg: ‘Willen ze die beker eigenlijk wel winnen?’ Jazeker, dat willen ze. Maar het hoofddoel is het behoud en na 0 op 27 sinds Nieuwjaar en zes punten achterstand op Beerschot in play-off 3 was het geloof in de redding onder Foeke Booy bij velen in de vereniging weg.

Sindsdien won Cercle onder Lorenzo Staelens drie keer op rij van Beerschot en begon het zondag bij Moeskroen-Péruwelz met succes aan de eindronde voor het behoud. Maar er zijn nog vijf wedstrijden te gaan en zondag staat de thuiswedstrijd tegen wellicht de grootste concurrent op het programma: Westerlo. Wanneer Lorenzo Staelens de bekerfinale donderdag geen cadeau noemt en de minst belangrijke van de nog te spelen wedstrijden, zoals hij in Sport/Voetbalmagazine deed, dan komt dat ook door het moment waarop die geprogrammeerd staat: tijdens de eindronde en minder dan de vereiste fysieke herstelperiode van 72 uur voor een belangrijke eindrondewedstrijd.

Het doel van de staf van Cercle donderdagavond wordt daarom: economisch te voetballen, economisch te winnen natuurlijk het liefst, maar vooral de fysieke schade te beperken. Na de nederlaag tegen Beerschot op de eerste speeldag van play-off 3, drie dagen na de terugwedstrijd van de halve finale van de beker tegen KV Kortrijk (die op verlengingen uitdraaide), verklaarde Foeke Booy: ‘Mijn spelers waren moe van de bekerwedstrijd.’ Dat excuus werd niet aanvaard. Want hij was begin november aangetrokken om Cercle in eerste te houden. Daar was de bekerfinale halen absoluut ondergeschikt aan, evenals zijn persoonlijk palmares uiteraard. De economische realiteit dwingt de vereniging daartoe.

Voor Cerclesupporters is de bekerfinale donderdag wel een cadeau. In een seizoen van vele vernederingen, is dit een moment waarop de kleuren van de vereniging nog eens met trots gedragen kunnen worden: als een van de twee ploegen in dit land die het tot de eindstrijd van de Beker van België schopten, door onder meer Club uit te schakelen. Dat kan niet meer stuk. Winnen mag, maar het moet niet; wat moet, is in eerste blijven. Het is niet zo dat Cerclesupporters, in Brugge sowieso al heel vertrouwd met de rol van underdog en waardige verliezer, na een seizoen waarin er maar veertien punten (op negentig) werden behaald, verwachten dat hun ploeg een grote kans maakt om de topclub en titelkandidaat Racing Genk te kloppen.

Voor hen is de uitstap naar de hoofdstad amusement, genot, bij winst of bij verlies. Donderdag, Hemelvaartsdag, is sowieso al een feestdag voor een Brugse vereniging met christelijke roots: het is ‘Brugges mooiste dag’, de dag van de Heilig-Bloedprocessie. De kater kan alleen maar zondag volgen, omstreeks 16 uur 45. Daarom zullen ook donderdag de dikste kaarsen gebrand worden voor een goede afloop van de strijd om het behoud in de Jupiler Pro League.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content