Actuele Thema's »

D'Hooghe: 'Ik steun de visie van Platini: laat de sport de sport zijn'

woensdag 20 juni 2012 om 10u30

Sport/Voetbalmagazine sprak in Warschau met Michel D’Hooghe, voorzitter van de medische commissie van de UEFA. Het thema: racisme in Oekraïne en Polen.

Michel D'Hooghe, voorzitter van de medische commissie van de UEFA, tijdens een congres van de FIFA. © IMAGEGLOBE

Michel D’Hooghe: “Ik probeer het altijd positief te bekijken: misschien is het goed dat men dit nu weet. Het is tijd voor hen om die zaken aan te pakken en als het voetbal daarbij kan helpen, dan is dat alleen maar goed.”

“Racisme is een basispunt voor de UEFA. En ik denk dat zo’n toernooi de hefboom kan zijn om dat probleem aan te pakken door de internationale wereld. Maar ook dat is geen sportprobleem, maar een maatschappelijk probleem.”

Toch zouden de internationale bonden - UEFA, FIFA, Michel Platini bijvoorbeeld - sterkere standpunten mogen innemen. Duidelijker zijn en afstand nemen van een aantal dingen.

“Michel Platini doet dat wel”, weerlegt de ex-voorzitter van Club Brugge. “Anderzijds blijf ik zijn visie steunen: laat de sport de sport zijn en laat de politiek de politiek zijn. We moeten proberen de mensen via de sport dichter bij elkaar te brengen. Het mooiste voorbeeld zijn toch Amerika en China geweest, die op een gegeven moment zijn beginnen te pingpongen tegen elkaar nadat ze eerst niet tegen elkaar spraken. Dat is het begin geweest van een betere relatie tussen beide landen.”

“Maar het is een moeilijke en delicate evenwichtsoefening. Ik twijfel, ik ben niet beschaamd om dat te zeggen. Over de vraag of we een boodschap moeten brengen aan de politiek of dat we ons tot de sport moeten beperken. Maar ik leun dicht tegen dat laatste aan.” (JS/FC)

Sport Voetbalmagazine-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over:

 

Reacties

tigris | 21 juni 2012

Beseft DHooghe, of toepasselijker De Laaghe, dan niet dat naar zo een land trekken neerkomt op het goedkeuren van wat daar gebeurt. Ge moet al laag gevallen zijn om naast die leiders op de tribune te willen zitten. Als ik die charletan goed begrijp zou hij opnieuw de OS in 1938 in Berlijn laten doorgaan, en zou ons doktoorke fier naast de fuhrer plaats nemen. Laat een dokter een dokter zijn en met zijn poten van het voetbal blijven.

Ongepast?

ggi003 | 20 juni 2012

Onbeschrijfelijk hoe doe FIFA bonzen de excessen van de sport waarover ze verantwoordelijk zijn blijven negeren. Als ze die bende primaten niet gaat weren van de sport gaat het nog spetteren. Dat ze in de eerste plaats eens de spelers zelf aanpakken. Wie één voet verkeerd zet, één gebaar maakt dat maar van ver naar onsportief gedrag ruikt, één rotopmerking voor, tijdens of na de match en onherroepelijke een rode kaart, schorsing en boete. Het zal gauw gedaan zijn.

Ongepast?

 

Reageer

Beeldreportage

Emilie Gomis (basketbal)

Sportvrouw van de week: Emilie Gomis

Miss Go is een van de spilfiguren van de succesvolle Franse basketbalploeg.

 
  • Hans Vanaken: gegeerd door heel België
  • Met Juan Carlos Garrido naar de play-offs
  • Document over de Braziliaanse topclub Corinthians
Abonneren