Actuele Thema's »

Er zitten nog medailles in voor Belgen op Olympische Spelen

dinsdag 07 augustus 2012 om 07u29

Tia Hellebaut en Hans Van Alphen © Belga

Met drie medailles tot dusver – een zilveren en twee bronzen – doet België het lang niet slecht op de Olympische Spelen van Londen, maar het had toch iets meer kunnen en eigenlijk ook moeten zijn. Van welke atleten mogen we nog een medaille verwachten?

Tia Hellebaut

De olympische titelhoudster in het hoogspringen komt donderdag voor het eerst in actie in de kwalificaties. Dat Hellebaut (34) net als in Peking opnieuw 2m05 haalt, lijkt onwaarschijnlijk. Hoeft dat in Londen voor een tweede gouden medaille? Misschien, aangezien de Russische Anna Tsjitsjerova in 2011 2m07 sprong en dit jaar al over 2m03 ging. Ook Svetlana Sjkolina, Chaunté Howard-Lowe en Brigetta Barrett rondden in 2012 al de kaap van de twee meter. Ter vergelijking: Hellebaut sprong op de Londen GP, op 13 juli, 1m97, terwijl ze in 2008 in aanloop naar Peking nog twee meter haalde in Heusden-Zolder.

Hellebaut (34) beseft dat die hoogte in Londen allicht het maximaal haalbare is. Welke plaats dat kan opleveren, ligt aan haar concurrentes. Antonietta Di Martino (hamstrings) en Blanka Vlasic (enkel) gaven forfait en het is afwachten hoe de mentaal kwetsbare Tsjitsjerova met de stress omgaat. Insiders zeggen ook dat Howard-Lowe en Barrett dit jaar al te veel gesprongen hebben en (misschien) al uitgeblust zijn. Rest nog Irina Gordeeva (1m99 dit jaar), Ruth Beitia (1m97) en Tonje Angelsen (1m97) als outsiders.

Conclusie: een nieuwe olympische titel wordt moeilijk, maar met een jump over twee meter is zilver of brons zeker geen verre droom voor Hellebaut.

Hans Van Alphen

De Limburger won eind mei de tienkamp in Götzis met 8519 punten, een nieuw Belgisch record en vooral een beste wereldjaarprestatie. Alleen Ashton Eaton, die op de Amerikaanse trials het wereldrecord van Roman Sebrle verbeterde tot 9026 punten, en de Duitser Pascal Behrenbruch (8558 punten op het EK) deden daarna nog beter dan Van Alphen. Trey Hardee, de wereldkampioen van 2009 en 2011, stelde er teleur met ‘slechts’ 8383 punten.

Van Alphen ambieert top acht, maar mag zeker van meer dromen. Met zijn Belgisch record was hij op het WK 2011 zelfs als tweede geëindigd en op het WK 2009 en in Peking als vierde. In de veronderstelling dat Eaton en Hardee in Londen op hun normaal niveau presteren, zal de tienkamper, als hij zijn BR benadert of verbetert, met onder meer Behrenbruch, de Nederlander Eelco Sintnicolaas (8506 punten in Götzis) en de Cubaan Leonel Suárez om brons knokken.

Brian Ryckeman

In tegenstelling tot in het bad, heeft België in het openwaterzwemmen wel een medaillekans(je). Brian Ryckeman werd in 2011 Europees kampioen op de 25 km en gaat, na een zevende plaats in Peking, resoluut voor het podium op de kortere olympische afstand van 10 km. Geen utopie, want van zijn 24 concurrenten op de Spelen heeft de Oostendenaar er slechts één nog nooit verslagen: de Duitser Thomas Lurz, de koning van het langeafstandszwemmen.

Voor Ryckeman (28), vorig jaar zevende op het WK 10 km, wordt het zaak om zich niet te laten wegdrummen in de eindsprint, zijn grootste pijnpunt, want uithouding heeft hij genoeg. Op de 10 km is de positionering van groter belang dan op zijn geliefkoosde 25 km, zeker in het Serpentinemeer in Hyde Park, waar zes toertjes van 1,6 km gezwommen moeten worden.

(Jolien D’Hoore)

Baanwielrenster Jolien D’Hoore werd vóór de Spelen niet tot de grootste medaillekandidaten gerekend, maar doet het momenteel behoorlijk in het omnium. De 22-jarige Belgische kampioen op de weg en ex-wereldkampioene bij de juniores, die vooraf aangaf te mikken op een plaats in de top acht, staat halfweg, na de eerste dag, op een knappe vijfde plaats. Ze rijdt in de Velodrome vanaf 11 uur Belgische tijd de laatste drie onderdelen van het omnium. Hangt er een onverhoopte medaille in de lucht? (KVDA/JC)

Sport Voetbalmagazine-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over: , , ,

 

Reacties

Chris Maria | 11 augustus 2012

Nederland spreekt er niet zo over voor ze starten maar ze doen het In België verslaat men alles voor de start maar ze brengen er bitter weinig van terecht men zou beter wat bescheidener zijn. om te lopen moet men al niet deelnemen Kenia & Etiopië daar kan men lopen in België is dit maar wandelen

Ongepast?

Nabokov | 8 augustus 2012

@SWS. Inderdaad, zelfgenoegzaam is het juiste woord. Vòòr de wedstrijden gaan de atleten (och heren toch) de tent afbreken, om nadien te zeggen dat ze toch nog goed gepresteerd hebben met hun 8ste finale of zo. Wat Epke Zonderland heeft gepresteerd is tien keer meer waard dan wat onze "vakantiegangers" in Londen hebben gadaan.

Ongepast?

lokombo | 8 augustus 2012

JMDD (ex-judocoach) zegt het terecht: "Arrogantie sportbobo's omgekeerd evenredig met resultaten". En zie ze maar lullen met een badge rond de nek op TV ! Nu zijn er ook al "Vlaamse" medailles. Zouden er ook Beierse of Saksische zijn ? Of Californische ? Het is echt nodig een 'harde' aan het hoofd te zetten van het Olympische comité. Een echte 'harde'.

Ongepast?

louis49 | 8 augustus 2012

hoe zelfgenoegzaam kan je zijn ,dit is slecht ,heel slecht,een hoop praatmakers voor de start ja ,dan zijn nederlanders andere mensen ,ook veel praat ,maar maken het waar ,die zijn ontgoocheld met een bronzen plak ,de onzen denken dan dat ze de navel van de wereld zijn

Ongepast?

Sua Noi | 7 augustus 2012

Hier 15e, ginder 6e, daar 9e, enz... en dan de kommentaar dat we "uitstekend" bezig zijn. Beetje minder naar het flikkerstrikje kijken, heren en dames journalisten, want met deze resultaten en het geld dat die grap ons kost? Atleten OK, maar heel de hoop meeeters die ginder ook de nek uithangen en denken dat de 0 Meridiaan door hun reet loopt, en dan zo'n lamentabele prestaties neerzetten is niet direct iets om trots op te zijn.

Ongepast?

 

Reageer

Beeldreportage

Sushil Kumar, de vegetarische worstelaar

In beeld: 10 bijzondere olympiërs

Van een hoogzwangere schutster, over een kale sprintster, tot een halfblinde boogschutter: tien opmerkelijke olympische deelnemers.

Beeldreportage

Francesca Piccinini (volleybal)

De babes van de Spelen

Twintig atletes die niet alleen omwille van hun sportieve prestaties, maar ook hun looks uw verhoogde aandacht verdienen.

Beeldreportage

Evi Van Acker

In beeld: de Belgische medaillekandidaten

Belgen mogen in Londen hopen op een olympische medaille? Een overzicht.