Actuele Thema's »

Voor het eerst Saoedische vrouwen op Olympische Spelen

maandag 02 juli 2012 om 14u46

Saoedi-Arabië is voor het eerst in de geschiedenis bereid om vrouwen naar de Olympische Spelen te laten gaan... onder bepaalde voorwaarden.

Dalma Rushdi Malhas is wellicht de enige Saoedische vrouw op de Olympische Spelen. © Reuters

De verantwoordelijke voor de sport in het ultraconservatieve Saoedi-Arabië, prins Nawaf ben Fayçal, heeft drie voorwaarden gesteld voor de deelname van Saoedische vrouwen aan de komende Olympische Spelen in Londen (27/07-12/08).

De eerste voorwaarde is dat de atlete gekleed is volgens de sharia (islamitische wet), de tweede is dat de atlete de toestemming van een naaste verwant heeft om deel te nemen en dat ze in Londen ook vergezeld is van die verwant, en de derde voorwaarde is dat er een absolute scheiding van de seksen is tijdens de competitie.

Wellicht komt alleen de 18-jarige springruitster Dalma Rushdi Malhas in aanmerking. Er is immers vrijwel geen sportbeoefening voor vrouwen in Saoedi-Arabië. Toch is het Saoedisch Olympisch Comité bereid om een maand voor aanvang van de Spelen nog naar kandidates op zoek te gaan.

Enorme stap

Begin april meldde het Saoedisch Olympisch Comité dat het geen vrouwen naar Londen zou sturen. Tien dagen later verklaarde IOC-voorzitter Jacques Rogge dat het Internationaal Olympisch Comité zou blijven proberen om de Saoediërs op andere gedachten te brengen. Voor Saoedi-Arabië betekent de toelating een enorme stap. Er is nog steeds een sterke oppositie tegen elke deelname van vrouwen aan het publieke leven. "Het ligt heel gevoelig", verklaarde een Saoedische official.

"Koning Abdullah probeert hervormingen op een subtiele manier door te voeren. Hij wil niet te snel en niet te traag gaan, maar de juiste balans vinden."

Saoedi-Arabië, Qatar en Brunei zijn de enige drie landen die nooit een vrouw naar de Spelen stuurden. Qatar bond eerder al in en selecteerde drie vrouwen voor Londen. Brunei stuurt één vrouw. (Belga/TE)

Sport Voetbalmagazine-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over: ,

 

Reacties

geraar | 3 juli 2012

Geldt de scheiding van de seksen voor de paarden ook, of mag ze toch een arabische hengst berijden?

Ongepast?

Tijl Gespiegeld | 3 juli 2012

Die dames gaan waarschijnlijk in een boerka hoogspringen? Weer eens een bewijs hoe tolerant de islamen zelfs Amerika's vriend Saoudie is.

Ongepast?

willy.bb | 2 juli 2012

@extreem centrum: die waanzin is hier NU al van kracht, aangezien ze getolereerd wordt. Meer is voor die mideleeuwers niet nodig: iedere toegeving is voor hen een bewijs van zwakte en leidt tot nog meer sharia. Ze lachen onze multiculti's vierkant uit.

Ongepast?

Willy Muyshond2 | 2 juli 2012

Voorwaarde vier (of staat dat deel van de sharia) : ze moet in burka gekleed zijn.

Ongepast?

extreem centrum | 2 juli 2012

Binnen hoeveel generaties is deze weerzinwekkende agressieve Islamitische waanzin hier ook van kracht, beste wereldvreemde machthebbers en andere politiek correcten en tot (pseudo-socialisten) doorgeslagen kadodders.

Ongepast?

 

Reageer

Beeldreportage

Sushil Kumar, de vegetarische worstelaar

In beeld: 10 bijzondere olympiërs

Van een hoogzwangere schutster, over een kale sprintster, tot een halfblinde boogschutter: tien opmerkelijke olympische deelnemers.

Beeldreportage

Francesca Piccinini (volleybal)

De babes van de Spelen

Twintig atletes die niet alleen omwille van hun sportieve prestaties, maar ook hun looks uw verhoogde aandacht verdienen.

Beeldreportage

Evi Van Acker

In beeld: de Belgische medaillekandidaten

Belgen mogen in Londen hopen op een olympische medaille? Een overzicht.

 
  • Hans Vanaken: gegeerd door heel België
  • Met Juan Carlos Garrido naar de play-offs
  • Document over de Braziliaanse topclub Corinthians
Abonneren