EK2016: Oranje en Turkije verliezen eerste wedstrijd

© Reuters

De kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal begon in mineur voor Nederland en Turkije. Ze verloren allebei, Nederland met 2-1 in Tsjechië en Turkije met 3-0 in IJsland.

Oranje, onder de nieuwe coach Guus Hiddink verloor in de slotfase, na een doelpunt van invaller Vaclav Pilar in blessuretijd.

Borek Dockal had de thuisploeg halverwege de eerste helft op voorsprong gebracht. Stefan de Vrij kopte Oranje na 55 minuten op gelijke hoogte.

Oranje was ook vijf dagen na het mislukte oefenduel tegen Italië (2-0) geen schim van de ploeg die op het WK verraste met een derde plaats.

Coach Guus Hiddink had na de partij tegen de Italianen verklaard dat hij niet voor vijf verdedigers zou kiezen. En toch startte hij de partij met vijfmansdefensie.

Na 39 minuten haalde Hiddink verdediger Joël Veltman echter alweer naar de kant voor aanvaller Luciano Narsingh.

Nog in groep A ging Turkije met de billen bloot in IJsland. De thuisploeg haalde het in Reykjavik met ruime 3-0 cijfers. Eerder op de avond speelden Kazachstan en Letland 0-0 gelijk.