FIFA promoveert Belgische jeugdwerking, hogere opleidingsvergoeding voor clubs

© BELGA

De Werelvoetbalbond FIFA heeft de kwaliteit van het opleidingsmodel van de Belgische voetbalclubs als ‘van het hoogste niveau’ beoordeeld, zo laat de Pro League woensdagavond weten. Daardoor kunnen enkele clubs op een ‘correctere opleidingsvergoeding’ rekenen wanneer hun jeugdspeler door buitenlandse clubs weggeplukt worden.

“De FIFA erkent de vele investeringen van de Pro League-clubs en de KBVB in jeugdopleidingen. Het belang van deze beslissing kan niet onderschat worden. Buitenlandse clubs die jeugdtalenten van de Pro League wensen aan te trekken zullen nu een correctere opleidingsvergoeding moeten betalen”, laat Pierre François, CEO van de Pro League, woensdag optekenen. “Maar ik benadruk dat de Pro League zal blijven aandringen op een nog betere bescherming van onze jeugdspelers en jeugdcentra en denk hierbij in de eerste plaats aan de verlaging van de minimumleeftijd (van 15 tot 16 jaar) om een deeltijds profcontract te ondertekenen.”

De Belgische jeugdopleiding wordt door de FIFA tot de hoogste categorie gepromoveerd, waardoor Belgische clubs bij de berekening van vergoedingen voor de opleiding van spelers (vanaf 12 jaar) op grotere bedragen kunnen rekenen.

De FIFA baseerde zich voor zijn beslissing op de aangetoonde investeringen van tweedeklasser OHL, Standard, Club Brugge en RSC Anderlecht. “Maar ook andere clubs kunnen aanspraak maken op toekenning van categorie 1”, klinkt het. “De lijst van clubs die vanaf volgend seizoen tot de hoogste categorie behoren zal binnenkort worden bepaald.”

Ook de successen van de Rode Duivels en de Belgische vertegenwoordiging in de Europese competities speelden een rol in de promotie. België staat op de zevende plaats in de FIFA-ranking en met KRC Genk en RSC Anderlecht in de kwartfinales van de Europa League was de Belgische competitie hofleverancier.

Partner Content