Het historische EK-doelpunt van Emile Mpenza (video)

25/06/12 om 13:37 - Bijgewerkt om 13:37

Bron: Sportmagazine

Op het Euro 2000 in België en Nederland wonnen de Rode Duivels hun openingsmatch tegen Zweden dankzij een wereldgoal van Emile Mpenza. Niet alleen was dat het duizendste doelpunt in de geschiedenis van de Belgische nationale ploeg, achteraf bleek het ook het (voorlopig) laatste doelpunt van een Belg op een EK te zijn.

Het historische EK-doelpunt van Emile Mpenza (video)

© IMAGEGLOBE

In Sport/Voetbalmagazine spreekt Emile Mpenza (34) deze week over zijn avontuur in Azerbeidzjan, zijn huidige situatie (zonder club) en zijn woelige carrière. Als mooiste moment noemt hij zonder aarzelen zijn treffer op het EK 2000 in België en Nederland. Een fragment dat hij wel eens opzoekt op You Tube om aan zijn achtjarige zoontje Lenny te tonen, zo bekent de spits.

De Rode Duivels openden op 10 juni 2000 het toernooi met een 2-1 zege tegen Zweden. Een machtige uithaal van de ex-Schalkespits vlak na rust besliste de partij. Mpenza herinnert zich de goal maar al te goed, zo zegt hij in Sport/Voetbalmagazine: "Ik werd afgezonderd dankzij een deviatie van Branko Strupar en ik knalde hem lekker binnen. Ik ben Strupar trouwens vorige zomer nog tegengekomen, hij zat in de tribune toen ik met Neftchi tegen Dinamo Zagreb speelde. Hij is nog geen haar veranderd."

Ondanks de vroege uitschakeling -de eerste maal dat een organiserend EK-land niet voorbij de poulefase geraakte- vervult Euro 2000 Mpenza met zoete herinneringen. "Euro 2000 staat voor mij synoniem met Robert Waseige", aldus Mpenza. "Ik had het voor die man. De manier waarop hij praatte met zijn spelers, zijn trainingen, zijn theorie. Ook zijn hulptrainer, Vince Briganti, was een aangename mens. Ik vind het nog steeds jammer dat ik nadien het WK in 2002 miste door een blessure." (MS)

De Rode Duivels op het Euro 2000 en de wereldgoal van Mpenza:

Onze partners