Thomas Bricmont

John van den Brom: hoelang nog?

John van den Brom blijft de onvoorwaardelijke steun genieten van Herman Van Holsbeeck. Wat Philippe Collin betreft, is het lot van de Nederlandse coach echter bezegeld. Er wordt zelfs al aan een opvolger gedacht…

De vraag die veel Anderlechtsupporters zich stellen is: hoe komt het dat VDB nog altijd op post mag blijven met zo’n bilan? Voorbeelden legio van coaches die voor veel minder hun koffers mochten pakken in het Astridpark.

Maar Van den Brom kan al sinds zijn komst op een hardnekkige pleitbezorger rekenen, en niet de minste: Herman Van Holsbeeck. Die verklaarde een jaar geleden: “Van den Brom is de belangrijkste man op Anderlecht.”

Ondanks de magere resultaten in de competitie, de beker van België en de Champions League, blijft men vasthouden aan het idee van een ‘overgangsseizoen’, een term die zelden wordt gebruikt in de club.

Bovendien blijft Van Holsbeeck benadrukken dat Anderlecht een jonge ploeg heeft – al is die van Standard niet veel ouder – en dat die jongeren allemaal gelanceerd werden door de Nederlander, wat in de toekomst vruchten moet afwerpen.

En toch: Massimo Bruno kent hoogtes en laagtes, Dennis Praet (die nochtans schitterde eind 2012) trappelt ter plaatse sinds een jaar en Youri Tielemans, die natuurlijk nog wat licht uitvalt, heeft moeite om zijn prestaties van het begin van dit seizoen te herhalen.

De plannen van Collin

Voorzitter Roger Vanden Stock blijft Van Holsbeeck steunen. De andere sterke man van RSC Anderlecht, Philippe Collin, is een stuk minder inschikkelijk. Wat hem betreft is het lot van John van den Brom bezegeld.

Hoewel al namen van buitenlandse trainers de ronde deden (Paulo Sousa, Ralf Rangnick) om VDB op te volgen, wil de secretaris-generaal voor volgend seizoen een Belg.

Twee namen circuleren: ten eerste Besnik Hasi, die men niet naar KV Mechelen liet gaan uit schrik dat Van den Brom zich verloren zou voelen, niettegenstaande het feit hij in Mechelen het dubbele kon verdienen.

Over de Kosovaar mag iedereen binnen de club het dan al eens zijn wat zijn werk, zijn fanatisme en zijn doorzicht in spelers betreft, sommigen zouden hem liever in een soort rol als Jean Dockx zien, een eeuwige hondstrouwe T2.

Dan blijft er één optie over: Francky Dury, die met stip bovenaan Collins lijstje staat, maar die erg moeilijk zal los te weken zijn bij Zulte Waregem, waar hij als general manager een contract heeft gekregen tot 2023.

Zal Collin wel over de nodige wapens beschikken om zijn zienswijze door te drukken nu zijn statuut als KBVB-man meer en meer de bovenhand haalt op dat van Anderlechtbestuurder?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content