Anderlecht kan Zulte Waregemscout niet weglokken

© belgaimage
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Toon Mertens (57) blijft hoofd scouting van Zulte Waregem.

Begin maart kreeg Toon Mertens van Luc Devroe het aanbod om bij paars-wit aan de slag te gaan. Daar ging de hoofdscout van Essevee echter niet op in. Opmerkelijk, omdat Mertens met sportief manager/coach Francky Dury op gespannen voet leeft. Zeker nadat vorige zomer een rist spelers werd aangetrokken zónder zijn (positief) advies.

Van het Zulte Waregembestuur kreeg Mertens echter de toezegging dat dat voortaan niet meer het geval zal zijn. Al beslissen algemeen manager Eddy Cordier, in een nieuwe sportieve cel met Dury en ex-voorzitter Willy Naessens, wel finaal over de financiële haalbaarheid (na ruggenspraak met hoofdaandeelhouder Tony Beeuwsaert) en over de definitieve transfer van eventuele nieuwkomers.

Begin jaren 2000 stond Mertens al op de loonlijst van Anderlecht, nadat hij eerder voor Willem II had gescout. Daar bouwde hij midden jaren 90 een stevige reputatie op toen de club – dankzij zijn toen al befaamde database – onder meer Sami Hyypiä, Tomás Galásek en Mounir El Hamdaoui goedkoop aankocht en voor enkele miljoenen verkocht. Nadien trok Mertens naar Anderlecht en vervolgens naar Ajax.

Toen de Amsterdammers met een Belgische club wilden samenwerken, kwam Mertens in 2007 terecht bij Vincent Mannaert, toen algemeen manager van Zulte Waregem. Nadat de deal tussen Ajax en Essevee was afgesprongen, kreeg Mertens van Mannaert het voorstel om de scoutingcel van de jonge eersteklasser van nul op te bouwen. Hij begon op 1 januari 2008 aan de Gaverbeek. Tien jaar later is de scout er, met name bij het Esseveebestuur, nog altijd zeer gewaardeerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content