Het Lille van Marcelo Bielsa kan niet zonder Thiago Mendes

© BELGAIMAGE
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

Zonder Thiago Mendes draait het Lille van Bielsa niet. De blessure van de Braziliaan brak LOSC in het seizoensbegin zuur op.

Waar zou Lille OSC geklasseerd staan als Thiago Mendes op 13 augustus niet op een draagberrie was afgevoerd op het veld van Strasbourg? Na amper twaalf minuten had hij een dijblessure opgelopen.

De 25-jarige Braziliaan is de sleutelfiguur in het voetbal uitgetekend door coach Marcelo Bielsa. Wanneer hij niet over het middenveld regeert, stuikt de boel in elkaar.

Thiago Maia, die voorgesteld werd als een Braziliaanse ster van de toekomst, kon de vergelijking met Mendes nooit doorstaan. Toen Mendes van het veld moest, had het LOSC van Bielsa er 102 competitieminuten opzitten. Daarin scoorde het drie keer, incasseerde het geen enkele goal en liet het mooie dingen zien tegen Nantes (3-0).

Maar zonder zijn Braziliaans kompas raakte het elftal van El Loco het noorden kwijt. Op Strasbourg werd uiteindelijk met 3-0 verloren en Lille sloot de anderhalve maand zonder Mendes af met 2 punten op 18 en een doelsaldo van 1-11.

Zonder de beste van zijn Thiago’s vond Bielsa niet de formule om punten te pakken. De Argentijn werd het mikpunt van kritiek toen zijn ploeg op een degradatieplaats belandde, terwijl de ambitieuze nieuwe eigenaars vóór het seizoen over Europees voetbal spraken.

Maar El Loco is koppig (al gaf hij op elke persconferentie wel aan dat hij als eerste verantwoordelijk was voor de situatie). Hij liet het onweer dus overwaaien en zag zijn gewenst voetbal terug van zodra Mendes zijn comeback maakte.

In Amiens stond LOSC 0-1 voor toen de match werd stilgelegd (omdat een deel van de bezoekerstribune het begeven had) en tegen Troyes maakte Mendes zijn eerste goal van het seizoen.

Zeven minuten voor het einde verliet hij echter het veld en Lille verloor prompt de controle over de wedstrijd. In de toegevoegde tijd gaf het een penalty en daarmee de gelijkmaker weg.

Omdat hij voortdurend de bal vraagt en er bijna altijd iets goeds mee doet, lost Mendes al de problemen van Lille op. Met hem erbij speelt LOSC als een ploeg uit de top van het klassement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content