Voor het eerst terug naar Anderlecht: het laatste herexamen voor Davy Roef(?)

© belgaimage
Alain Eliasy Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Vijf maanden na zijn vertrek bij paars-wit krijgt Roef vanavond de kans om het Anderlechtbestuur en Hein Vanhaezebrouck te overtuigen in wat wellicht zijn laatste herexamen wordt.

Davy Roef zal met argusogen gevolgd worden bij zijn terugkeer naar het Constant Vanden Stockstadion. De heenmatch tegen Anderlecht op de Freethiel moest de 23-jarige goalie nog aan zich laten voorbijgaan door een blessure, maar deze match kon op geen beter moment vallen: afgelopen weekend tegen STVV speelde Roef wellicht een van zijn beste wedstrijden van het seizoen. Hij stond er op de belangrijke momenten en verhinderde dat de Limburgers in de match konden komen.

Iets wat volgens Filip De Wilde, ex-doelman van Anderlecht en sportief raadgever bij Waasland-Beveren, te weinig is gebeurd dit seizoen. ‘De wedstrijd tegen STVV moet een ijkpunt worden voor Davy’, aldus Filip De Wilde, die gematigd positief is over de eerste seizoenshelft van Roef. ‘Dit is de standaard waar ik hem tot het einde van het seizoen op zal afrekenen.’

Roef heeft vooral zijn statistieken tegen. In 17 matchen moest hij zich 28 keer omdraaien en kon hij slechts twee keer de nul houden. Omgerekend komt dat neer op een percentage van 12 procent clean sheets. Van de 32 doelmannen die dit seizoen in actie kwamen in de competitie deden er slechts acht slechter.

Zijn rapport is nochtans niet zoveel slechter dan bij Anderlecht. Bij de Brusselaars zat hij aan een tegendoelpunt om de 68 minuten. Bij Waasland-Beveren moest hij zich tot dusver om de 57 minuten omdraaien.

‘Je mag het draaien of keren zoals je wil: een doelman zal altijd afgerekend worden op het aantal goals dat hij slikt. En Waasland-Beveren incasseert vrij veel doelpunten’, klinkt het bij De Wilde.

De entourage van Roef gelooft dan weer dat de belangrijkste doelstelling – speelminuten verzamelen – met brio gehaald werd. De vraag is alleen: is hij in het Waasland een betere doelman geworden? De basis was er al: Roef staat al jaren bekend als een allround doelman die in alle omstandigheden rust uitstraalt. Al wordt die bedaardheid hem aangewreven wanneer het slecht gaat. De afgelopen maanden leerde de 23-jarige Antwerpenaar om zich in een degelijke ploeg staande te houden en voor een resultaat te spelen.

Vanavond zal moeten blijken hoe heilzaam die leerschool is geweest. De tussentijdse evaluaties bij Anderlecht zijn alvast goed en wellicht zal er na de reguliere competitie een balans worden opgemaakt. Dan zal de toekomst van Roef, die nog tot 2020 onder contract ligt bij Anderlecht, misschien al aan bod komen. ‘Met Davy praten we uiteraard over zijn plannen voor de toekomst. Maar nu is het sowieso te vroeg om er iets zinnigs over te zeggen’, zegt makelaar Evert Maeschalck.

Hein Vanhaezebrouck en de opvolger van Herman Van Holsbeeck zullen de knoop moeten doorhakken. ‘Op dit moment kan ik moeilijk inschatten of Davy klaar is voor een topclub’, aldus De Wilde. ‘Je mag niet onderschatten waar hij nu mee bezig is: het is niet elke doelman van zijn leeftijd gegeven om tussen de palen te staan in eerste klasse. Iemand die dat over een langere periode kan vasthouden, mag zeggen dat hij een mooie carrière heeft gehad.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content