De buren uit Dundee

© GF

In de Schotse stad liggen de stadions van Dundee United en FC Dundee vlak naast elkaar.

In het nummer van vorige week pakte dit blad uit met tien mythische stadions. Uiteraard is de lijst veel omvangrijker en zijn er in heel wat steden verschillende voetbaltempels gesitueerd. De ene bevindt zich al wat verder van elkaar dan de andere. Zo ligt er in Madrid bijvoorbeeld 9,1 kilometer tussen de arena’s van Real en Atlético. Maar in Liverpool bedraagt de afstand tussen de stadions van FC Liverpool en Everton amper 1,6 kilometer, te overbruggen in een goed kwartier stappen. In Nottingham scheidt, als een soort demarcatielijn, een rivier de thuishavens van Nottingham Forest en Notts County. Hooguit één kilometer verwijderd van elkaar bevinden zich de stadions van de Servische topclubs Rode Ster Belgrado en Partizan. Derby’s tussen de beide clubs zijn vaak al aanleiding geweest tot hevige supportersrellen. En in Buenos Aires liggen de accommodaties van Independiente en Racing Club quasi naast elkaar.

Maar nergens plakken voetbalstadions zo aan elkaar als in de Schotse stad Dundee. Tussen de arena’s van Dundee United en FC Dundee ligt in vogelvlucht 52 meter en een voetgangersweg van 321 meter. Het zijn kleine stadions, met een capaciteit van respectievelijk 14.509 en 11.856 plaatsen. In de buurt staat een hoog flatgebouw. Wie op de bovenste verdiepingen woont, heeft een inkijk in de beide stadions.

Voor een derby in Dundee, die ook daar fel bevochten zijn, bereiden de spelers zich in hun vertrouwde omgeving voor en stappen dan naar de plek waar de match doorgaat. Zoals dat vroeger in Brugge gebeurde toen Club en Cercle in twee stadions langs de Torhoutse Steenweg waren gehuisvest, gescheiden door 800 meter. Een vreemd beeld was het wel om spelers in hun uitrusting langs de straat te zien wandelen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content