Trainer Hecking en draaischijf Hazard doen Borussia Mönchengladbach dromen

© Belga Image

De 54-jarige coach Dieter Hecking tekende bij tot 2020. Nu wordt vol verwachting uitgekeken naar de toekomst van draaischijf Thorgan Hazard.

Kent u de negentienjarige Michaël Cuisance? In juli 2017 plukte Borussia Mönchengladbach hem voor amper 250.000 euro weg bij AS Nancy. Het koopje, aangebracht door de uitstekende scouting, zit ondertussen al aan 27 Bundesligaduels. De Franse linksvoetige middenvelder was inmiddels al goed voor twee assists. Florian Neuhaus (21) is nog zo’n jonge belofte, terwijl Denis Zakaria (22) ook al klasseflitsen toonde. En Jonas Hofmann (26) bloeide intussen volledig open.

De mannen achter het ontluiken van die talenten en de opgang van Borussia Mönchengladbach, momenteel tweede in de Bundesliga, heten sportief directeur Max Eberl en coach Dieter Hecking. Die laatste, een oud-politieagent die sinds 22 december 2016 het roer overnam, loodste het team meteen na zijn aanstelling, met de tweede beste terugronde in de laatste twintig jaar, van de veertiende naar de negende plaats. Hij leidde de ploeg ook naar de halve finales van de DFB Pokal. Daarin sneuvelde Gladbach tegen finalist Eintracht Frankfurt pas na strafschoppen. Vorig seizoen slaagde de vijfvoudige Duitse kampioen er niet in om de progressie verder te zetten. Na 34 speeldagen sloot het af op een negende stek, er stak intern gemor op.

Nu klinkt een heel ander verhaal, want met attractief spel – en een 3-0-spektakelzege tegen kampioen Bayern München als voorlopig hoogtepunt – draaien die Fohlen mee in het spoor van Borussia Dortmund. Hecking kreeg onlangs een contractverlenging tot 2020. ‘Onze ontwikkeling is sterk verbonden met de coach, vandaar deze symbolische handdruk’, beweert Eberl. ‘Zijn gretigheid en zijn plezier, maar ook zijn ambitie en rust bevallen ons.’

Volgens Eberl zijn er drie factoren die het huidige succes verklaren. ‘De juiste conclusies uit het verleden, geen langdurig geblesseerde spelers en op het veld een nieuwe maar verrassende organisatie’, poneerde de man die al tien jaar sportief verantwoordelijk is in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Daarmee verwijst hij naar de omschakeling van een 4-4-2-veldbezetting – die de laatste zeven jaar constant werd gehanteerd – naar een 4-3-3-systeem. ‘Met de vele goede middenvelders waarover we beschikken, wilde de coach daar maximaal van profiteren. En Alassane Pléa is een echte centrumspits, die zich daar comfortabel voelt en gemakkelijk scoort.’ De 25-jarige Franse spits kwam afgelopen zomer voor 23 miljoen euro over van OGC Nice en toonde zijn opportunisme voor doel. ‘Onze aanhang mag dromen’, beweert Eberl.

Met acht goals en vijf assists in de eerste twaalf duels is ook de impact van Thorgan Hazard (25) groot. De Rode Duivel ligt nog tot 2020 onder contract, maar een bod van 17 miljoen euro uit de Premier League werd afgeslagen. Eberl wil minstens het dubbele voor zijn goudhaantje. ‘In het moderne voetbal is efficiëntie belangrijker dan wat ook’, bewierookte ook clubicoon Günter Netzer al uitgebreid onze landgenoot. ‘Hazard is een geweldige voetballer. Er is harmonie tussen hem en Pléa, ze begrijpen elkaar blindelings.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content