De Duitse hoorn des overvloeds

© belgaimage

Vrijdag vindt de WK-loting plaats. De Duitse bondscoach Joachim Löw zakt met een gerust gemoed af naar Rusland. Wie ook de pouletegenstanders worden, hij kan voor zijn WK-selectie kiezen uit wel veertig topspelers.

Ineens was-ie daar, als een duveltje uit een doosje. Engeland-Duitsland, de oefeninterland van begin deze maand, was nog geen minuut onderweg en in de linkerzone van het veld stond Harry Maguire nog in de slaapstand. De verdediger van Leicester City lummelde wat met de bal en wist niet goed wat te doen. Totdat Timo Werner – bijna uit het niets – boven op zijn voeten dook, de bal veroverde en zichzelf naar een een-tegen-eensituatie met Jordan Pickford katapulteerde. De Engelse doelman kon ternauwernood redding brengen, zoals hij in de eerste helft nog twee keer handelend moest optreden tegen Werner, die door vlijmscherpe passes van Ilkay Gündogan en Mesut Özil in stelling was gebracht.

Zijn tweede natuur – scoren – liet Timo Werner toen nog in de steek, maar verder manifesteerde de aanvaller van RB Leipzig zich tegen Engeland in al zijn glorie. Hoewel nog maar 21 jaar heeft de spits al een breed pallet aan vaardigheden. De speersnelle Werner kan het spel op het hoogste tempo spelen, is intelligent in de oplossing, een echte teamspeler bovendien en bovenal een sterke finisher, zowel met de voet als met het hoofd. De cijfers van zijn nog jonge carrière spreken wat dat betreft boekdelen: 41 wedstrijden voor RB Leipzig in de Bundesliga, 28 doelpunten. Tien A-interlands, zeven treffers.

In een zeldzame ploeg als Duitsland die de tegenstander nog kan domineren vanuit een hoogwaardig positiespel, is een behendige en vaardige spits als Timo Werner een welkom wapen. Stürmer der Nation, zo wordt de geboren Stuttgarter tegenwoordig genoemd. Dat Werner überhaupt door de natie wordt omarmd is al een bijzonderheid op zich. In december van het vorige jaar versierde de spits tegen FC Schalke 04 een penalty door een opzichtige schwalbe. Sindsdien geldt hij in Duitsland als een unfaire voetballer. Bovendien is Werner ook nog eens een belangrijke speler van RB Leipzig, de alom gehate club van het Red Bull-concern. Die cocktail maakte dat hij in het jaar 2017 maanden achtereen werd uitgefloten, zelfs in het nationale shirt van Duitsland.

Met doelpunten kun je echter wel degelijk liefde kopen, zo blijkt. Bondscoach Joachim Löw liet Werner in maart van dit jaar debuteren in een vriendschappelijke interland, toen ook al tegen Engeland. Op het toernooi om de Confederations Cup maakte Werner afgelopen zomer drie goals, in de WK-kwalificatieduels tegen Tsjechië en Noorwegen trof hij daarna opnieuw doel. En zo transformeerde volksvijand nummer één in korte tijd tot spits numero uno. Löw: ‘Alles wat Timo doet is gefocust op het maken van een goal. Hij kan een tegenstander extreem pijn doen.’ En Mario Gomez, 71-voudige international en voorganger van Werner, weet het zeker. ‘De Duitse aanvalslinie wordt de komende tien jaar gedomineerd door Timo Werner.’

Publiek debat

Die overtuiging wordt niet door iedereen gedeeld. Sandro Wagner,bijvoorbeeld, vindt Sandro Wagner de beste spits van Duitsland. De 29-jarige aanvaller van TSG Hoffenheim kwam in die recente oefeninterland tegen Engeland twintig minuten voor het eindsignaal in het veld voor Werner. Net als zijn concurrent loopt Wagner in de nationale ploeg met vijf goals in zes interlands bijna een op een. Het verschil zit ‘m in spelidentiteit. Werner (1,81 meter) is niet bepaald lang en vliegt met zijn beweeglijke spel in alle hoeken en gaten. Wagner is met zijn 1,94 meter bovenal een robuust aanspeelpunt.

De opkomst van Werner en Wagner maakt dat Joachim Löw ineens kan spelen met zijn centrumspitsen en dat is pure luxe voor een coach die ook periodes meemaakte waarin hem geen enkele spits ter beschikking stond. Nadat Miroslav Klose in 2014 afscheid had genomen met de wereldtitel, verloor Duitsland zich in een langdurig publiek debat over echte, valse en ontbrekende negens. De nationale discussie beleefde het hoogtepunt na de uitschakeling in de halve finale van het recente EK tegen Frankrijk. Uitgerekend op het moment suprême dat Duitsland doelpunten nodig had moest Mario Gomez geblesseerd toekijken. En uitgerekend Gomez was de enige echte centrumspits die Löw destijds in zijn EK-selectie had opgenomen.

Indachtig de spelwijze van Bayern München onder Pep Guardiola probeerde Löw het tegen Frankrijk met Thomas Müller in de punt van de aanval, zoals wel vaker. De Duitse bondscoach houdt van een dynamische speelwijze met spelers die er komen in plaats van dat ze er al staan. Mannen als Thomas Müller en ook Mario Götze belichamen voor hem de ideale valse 9. Müller is echter allrounder en zeker geen specialist. In alles goed, maar in niets bijzonder. Tijdens het EK ontbrak bij Müller ook nog eens de vorm en toen de aanvaller uit München die zwakke lijn ook in de halve finale tegen Frankrijk doortrok, ontbeerde Duitsland een vangnet.

Geschenk

In de ‘missie titelverdediging’, zoals de Russische campagne in Duitsland al is gedoopt, is de doorbraak van twee echte spitsen als Werner en Wagner voor Löw een geschenk. De optie van twee totaal verschillende centrumaanvallers met daarbij de aanwezigheid van valse negens als Müller en Götze, maakt dat de coach kan kiezen uit verschillende aanvalsvarianten. Dat is toch wat het Duitse spelersmateriaal momenteel karakteriseert: de keuze is reuze. De A-ploeg werd wereldkampioen in Brazilië, de B-keus won afgelopen zomer het toernooi om de Confederations Cup in Rusland, de jeugdploeg werd Europees kampioen U21 en in de recente WK-kwalificatiereeks – waarin Duitsland en passant een wereldrecord vestigde door alle tien wedstrijden te winnen – deed Löw een beroep op liefst 37 spelers. Er valt wat overlap tussenuit, maar dan nog kan de Duitse bondscoach met gemak vier sterke elftallen samenstellen die ver kunnen reiken op een WK.

In het boekje van hem en zijn scouts staan momenteel zo’n veertig kandidaat-WK-gangers, zo vertelde Löw onlangs. Om tot zware parameters voor de ultieme schifting te komen, heeft Duitsland een soort van mini-WK opgetuigd. Na het oefenduel met Engeland volgde immers nog een testwedstrijd tegen Frankrijk en in maart wordt er gespard met Spanje en Brazilië. ‘Wij bereiden ons voor op een WK, het hoogste in het voetbal. Ik wil dus de hoogste eisen aan mijn spelers kunnen stellen’, aldus Löw. De coach beseft dat hij en voetballand Duitsland misschien wel de hardste casting ooit tegemoet gaan. ‘Het is onontkoombaar dat wij harde beslissingen moeten nemen. Er zullen voor het WK grote namen en goede voetballers af moeten vallen.’

Bovendien, zo liet Löw doorschemeren, is het WK in zijn beleving al begonnen. Zo wimpelde de bondscoach zelf vragen of hij kandidaat is om na dit seizoen Jupp Heynckes op te volgen als trainer van Bayern München, beslist weg. ‘Vanaf het begin van dit seizoen zit ik volledig in de WK-modus’, aldus Löw. ‘Er is niets anders dat telt en ik verwacht dat ook mijn spelers al met de WK-voorbereiding bezig zijn. In hun dagelijks gedrag, in hun professionaliteit, bij alles wat ze doen en laten moet Rusland in hun achterhoofd zitten. Alleen als je nu begint heb je een kans.’

Pittige opdracht

Het reizen, de meteorologische en logistieke omstandigheden in Rusland, de sportieve weerstand; Löw verwacht een herculisch toernooi. ‘Het WK wordt zonder meer een ongelooflijk pittige opdracht’, denkt de Duitse bondscoach. ‘Brazilië is voor mij een topfavoriet. Na het WK in eigen land is die ploeg alleen maar beter geworden. De overtuigende kwalificatie is daarvan het bewijs. Ook Argentinië met zijn enorme arsenaal aan offensieve krachten, Spanje met zijn speltechnische kwaliteiten en zeker ook Engeland en Frankrijk behoren tot de kanshebbers. Willen wij in dat krachtenveld een rol van betekenis spelen dan hebben we een topselectie nodig. Iedere speler die meegaat naar Rusland zal in topvorm moeten zijn als het toernooi begint.’

Bovendien krijgen hij en zijn spelers als regerend wereldkampioen te maken met een extra dimensie, meent Löw. In 2014 was met Brazilië het gastland de torenhoge WK-favoriet. Straks in Rusland zal dat zeker niet het geval zijn. ‘Iedereen zal jagen op Duitsland’, weet Löw. ‘We zijn de wereldkampioen, we zijn de winnaar van de Confederations Cup en we zijn de nummer één van de wereld van de FIFA-ranglijst. Wij zijn de enige ploeg die alleen maar kan verliezen. Tegelijkertijd hebben we ook zoveel te winnen. In de historie van het voetbal is het nooit eerder voorgekomen dat een ploeg wereldkampioen werd, daarna de Confederations Cup won en vervolgens de wereldtitel prolongeerde. Dat moet de uitdaging worden en die zal ik mijn spelers de komende maanden bij iedere gelegenheid voorhouden. Duitsland kan de geschiedenis herschrijven.’

door Peter Wekking – foto’s Belgaimage

‘De Duitse aanvalslinie wordt de komende tien jaar gedomineerd door Timo Werner.’ Mario Gomez

‘Er zullen voor het WK grote namen en goede voetballers af moeten vallen.’ Joachim Löw

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content