De krijger achter de artiest

© BELGAIMAGE

Walter Baseggio is een regelrechte fan van Yannick Carrasco, maar het is vooral Nacer Chadli die hem heeft kunnen bekoren.

Walter Baseggio: ‘Aangezien er met Brazilië en Frankrijk twee prestige- duels op het programma stonden, waren we snel uitgepraat over de zege tegen Japan. Voor Nacer Chadli was Japan dé referentiematch van zijn WK. Je mag een ding niet vergeten: toen hij samen met Marouane Fellaini inviel, stond België 2-0 achter en bleef er nog minder dan dertig minuten te spelen. Chadli heeft onmiddellijk de zaken in handen genomen, hij heeft gedaan wat Yannick Carrasco niet kon klaarspelen. Hij heeft die kwieke Japanners zwaar onder druk gezet en dat heeft hun spel fel ontregeld. Zonder die dubbele wissel waren we wellicht in de achtste finales gesneuveld en sprak iedereen nu over een mislukt WK. Luister: ik ben dol op YannickCarrasco. Hij heeft mij met Atlético Madrid in de Champions League vaak overdonderd. Maar op dit WK hadden we meer aan een speler als Chadli dan aan Carrasco.

Zonder Chadli hadden we nooit de halve finales gehaald.’ Walter Baseggio

‘Qua populariteit moet Chadli het afleggen tegen een pak andere jongens. Als speler van West Bromwich Albion kan je moeilijk opboksen tegen ploegmaats die bij Chelsea, Manchester United en Manchester City voetballen. Wie de matchen van de Rode Duivels goed analyseert, zal zich wel herinneren dat Chadli het bij elke invalbeurt goed heeft gedaan. Ook belangrijk: hij loopt er nooit slechtgezind bij en hij toont zich niet ongeduldig wanneer hij opnieuw op de bank moet beginnen. Hij is de perfecte back-up, hij kan verschillende rollen aan en hij heeft een voorbeeldige mentaliteit.

‘Ik vond het logisch dat hij tegen Brazilië in de basis stond. In die match moest er vooral verdedigd worden en dat is niet het sterkste punt van Carrasco. Chadli heeft het super gedaan. Zeker tegen Douglas Costa, die in het laatste half uur constant in beweging was en voortdurend dreigde. Ik wil hierbij de goede wisselwerking tussen Jan Vertonghen en Chadli aanstippen. De ene dekte goed de binnenkant af, de andere nam de zone op de flank voor zijn rekening. Voor een stuk heeft dat ook met spelintelligentie te maken. Als je in de ploeg een Eden Hazard hebt die enkel aan aanvallen denkt, dan is het van cruciaal belang om in zijn buurt een speler op te stellen die het gros van de verdedigende taken op zich neemt. Om ver te geraken op een tornooi heb je artiesten én krijgers nodig.

‘Tegen Frankrijk stonden er te weinig krijgers op het veld. We kunnen de match achterstevoren draaien, we kunnen blijven klagen over de aanpak van de Fransen, maar een Radja Nainggolan op niveau had een positieve invloed kunnen hebben op het resultaat. Hij had zeker oorlog gemaakt op het middenveld en hij is altijd in staat om vanuit de tweede lijn de meest onwaarschijnlijke schoten af te vuren. Als het niet lukt vanuit de eerste linie, dan moet je andere oplossingen zoeken.

‘Het kan zijn dat Roberto Martínez dingen zal veranderen. Ik vermoed dat er wat zal bewegen in zijn kern en misschien stapt hij wel af van zijn driemansverdediging. Op de middellange termijn liggen daar dus kansen voor Chadli.’

De krijger achter de artiest
© GF
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content