De laatste van Duchâtelet

© BELGAIMAGE

Elke week zet Sport/Voetbalmagazine een wedstrijd uit play-off 1 in de kijker door terug te blikken op een gelijkaardige affiche uit het PO1-verleden. Vrijdag is het Standard-Charleroi.

Er werd slechts één keer eerder een Standard-Charleroi gespeeld in play-off 1. Het enige seizoen dat beide clubs zich wisten te plaatsen, was 2014/15. De statistieken melden een 2-0-zege voor Standard, met goals van Imoh Ezekiel en Jorge Teixeira. Dat was op 24 mei 2015, op de tiende en laatste speeldag, voor 25.000 toeschouwers.

De Waalse tweestrijd zorgde voor een memorabele match, om meerdere redenen. Een terugblik.

‘Voor Charleroi is dit een WK-finale.’ De woorden van Mehdi Bayat liegen er niet om. De inzet is duidelijk van de grootte XXL. De donderdag ervoor werd Standard verslagen in Gent, waardoor de Buffalo’s hun eerste landstitel mochten vieren. Charleroi heeft thuis verloren van Club Brugge. Dat geeft in het klassement: Standard op een vierde plaats met één punt voorsprong op de Zebra’s. Een gelijkspel volstaat voor de Luikenaars om hun plek te behouden en naar de voorrondes van de Europa League te gaan. De vijfde plaats is minder aangenaam: die betekent een dubbele barragewedstrijd tegen de winnaar van play-off 2 en dus een verlenging van het seizoen. ‘Je moet natuurlijk respect hebben voor die vijfde plaats, maar eigenlijk is niemand erin geïnteresseerd’, aldus Bayat nog.

Match van de eeuw

Charleroi speelt in 2015 voor het eerst play-off 1. Voor Felice Mazzu is het seizoen al geslaagd.

Aan Luikse zijde is de trainersbank geen leuke plek geweest: José Riga is al de derde coach van het seizoen, na Guy Luzon en Ivan Vukomanovic. Riga ligt onder vuur bij de supporters, die hem vreemde tactische keuzes verwijten, matig spel en wisselvallige resultaten. Roland Duchâtelet heeft hem laten komen om Standard naar de top drie te loodsen. Dat is mislukt en daarom heeft Riga aan het bestuur al laten weten dat hij niet blijft. Dat bestuur rekent sowieso niet meer op hem. Of beter: het duo Bruno Venanzi (vicevoorzitter) en Axel Lawarée, want met grote baas Duchâtelet is er weinig contact. Riga gaf bij het begin van de play-offs toe in Sport/Voetbalmagazine: ‘Mijn contacten met Duchâtelet? Laten we zeggen dat die… zeldzaam zijn. We hebben één of twee keer gepraat over de telefoon.’

De pers spreekt over ‘de match van de eeuw in Wallonië’. Omdat er niet alleen een Europees ticket op het spel staat, maar ook de titel van eerste club uit het zuiden van het land. Een papieren titel, maar wel belangrijk voor supportersclans die elkaar haten. Bovendien wordt de dag ontsierd door enkele, soms ernstige, gebeurtenissen. Kort voordien had het parket aangekondigd dat het in beroep zou gaan tegen de KBVB, die beslist had om Charleroi niet te vervolgen voor een spandoek dat tijdens de vorige wedstrijd tussen beide clubs was ontrold op Mambourg. Er stond op te lezen: ‘Islamistische Ultras, jullie zijn degenen die onthoofd moeten worden’. Een reactie van de Carolo’s op de beruchte Luikse tifo met de onthoofding van Steven Defour erop.

Hooligans

Tijdens de wedstrijd stijgt de temperatuur in de supportersvakken. Een camera betrapt een Charleroifan die vanop een hogere tribune over de supporters op de tribune onder hem urineert. Wanneer het bestuur van de Carolo’s erover hoort, zullen ze schermen met stadionverboden.

Maar het is vooral na de match dat het ontaardt. Supporters uit beide kampen bekogelen elkaar over een afsluiting heen met bierflesjes en er worden zelfs kassa’s gestolen. Een Carolo geeft een vuistslag in het gezicht en stampen op de benen van een agent die hem tracht te overmeesteren. Nadien zal hij verklaren: ‘Ik had te veel gedronken en zag niet dat het om een agent ging.’

Het ergste incident doet zich voor tussen… twee fans van Standard. Eenvoudigweg omdat de ene de andere aanzet om Engelse liederen te zingen en die weigert! Het komt tot een vechtpartij en een van beiden wordt naar de kliniek gevoerd met zware verwondingen: hij heeft meerdere breuken opgelopen, wordt in een kunstmatige coma gehouden en is zelfs in levensgevaar.

Tabula rasa

Op het veld is alles redelijk oké verlopen. De spelers hebben hun zenuwen en emoties onder controle kunnen houden. De zege van Standard is logisch en de zwarte reeks van Charleroi blijft duren: het won sinds 2008 niet meer op Sclessin. De Zebra’s zijn er nog niet vanaf en moeten enkele dagen later opnieuw opdraven, tegen KV Mechelen. Het doel is een Europees ticket, 21 jaar na het vorige als we de Intertoto niet meetellen.

José Riga wacht niet tot Standard aankondigt dat zijn contract niet verlengd wordt: hij neemt de vlucht vooruit en maakt zelf bekend dat hij opstapt. Tegenover de pers spuwt hij zijn gal: ‘Als je alleen naar de cijfers kijkt, dan is mijn balans niet positief. Maar met wat we getoond hebben, hadden we beter verdiend. Uiteindelijk is het niet slecht om je te plaatsen voor een Europacup wanneer je drie trainers versleten hebt.’ En hij gaat verder: ‘Ik lieg als ik zou zeggen dat ik geen zin heb om coach van Standard te blijven. Maar de pers heeft beslist dat ik mislukt ben.’ En tot slot: ‘Het is niet evident om tegenover de groep geloofwaardig te blijven als je vanaf de eerste misstap een schietschijf wordt.’

Er wordt meteen geschreven dat Standard alweer tabula rasa moet maken met een nieuwe coach. Op dat moment weet men nog niet dat dé donderslag van de zomer op de bureaus van Sclessin zal inslaan. Dit Waalse duel zal achteraf namelijk de laatste wedstrijd blijken te zijn van Roland Duchâtelet als baas van Standard. Een goeie maand later verkoopt hij zijn aandelen aan Bruno Venanzi en vertrekt hij met de noorderzon.

De match van toen: doelpuntenmaker Imoh Ezekiel loopt horden over Javier Martos.
De match van toen: doelpuntenmaker Imoh Ezekiel loopt horden over Javier Martos.© BELGAIMAGE

Standard-Charleroi

Datum

24 mei 2015

Speeldag

10 (PO1)

Resultaat

2-0

Doelpunten

26′ Imoh Ezekiel 1-0,

79′ Jorge Teixeira 2-0

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content