De onzekere toekomst van Claude Makélélé

© belgaimage

Sinds de miraculeuze redding van KAS Eupen blijft de gewezen verdedigende middenvelder vaag over zijn aanblijven.

Toen Claude Makélélé (45) in november neerstreek als opvolger voor de doorgestuurde Jordi Condom in de Oostkantons luidde de missie heel eenvoudig: het behoud verzekeren, met alle mogelijke middelen. De slotspeeldag moest uiteindelijk worden afgewacht om vast te stellen dat de 71-voudige Franse international de Panda’s redde na een 4-0-zege tegenover Royal Excel Mouscron. Het doelsaldo gaf de doorslag en KV Mechelen werd de dupe.

Het contract van Makélélé loopt nog door tot 2020. Tijdens onze ontmoeting in maart zei de Fransman met Congolese roots dat hij die verbintenis zou eerbiedigen om ‘zijn leerproces verder te zetten’. De vicewereldkampioen van 2006 blijft gebonden aan de Qatarese beleidsbeslissers, door zijn uitstekende band met PSG-baas Nasser Al-Khelaïfi. In Eupen lijkt hij dus zeker van zijn toekomst, ook al weigert het bestuur van KAS Eupen alle commentaar zolang het seizoen niet officieel ten einde is.

De onduidelijkheid over zijn lot komt dus eigenlijk van de twee kampen. ‘In het voetbal kan het snel gaan’, herhaalde Makélélé tegenover ons enkele maanden terug. Nog maar recent liet hij dan weer verstaan ‘zijn tijd te willen nemen’. Zeker is ondertussen dat zijn huzarenstukje alleen maar positieve echo’s opleverde en belangstelling van buitenaf. ‘Er waren meerdere contacten met andere clubs vooraleer ik naar Eupen kwam’, gaf Makélélé ons ook nog mee.

Een aantal nationale ploegen manifesteerden zich. Hij gaf zelf al aan dat hij solliciteerde bij Kameroen, dat iemand zoekt na het vertrek van Hugo Broos. Hoewel hij geschikt lijkt voor zo’n rol, werd zijn cv niet weerhouden door de winnaar van de Afrika Cup in 2017. Hoe dan ook, hoewel het voetbal van Eupen niet het meest spectaculaire was, blijft Makélélé wel een naam en toont het bovenstaande voorval aan dat hij niet afkerig staat tegenover een vertrek.

In de wandelgangen aan de Kehrweg probeert de Fransman ondertussen een ploeg te bouwen voor volgend seizoen. Vooral in de verdediging wil hij ‘strijders’. Daarvoor activeerde Makélélé zijn netwerk al vóór de strijd om het behoud. Verschillende sterkhouders, zoals doelman Hendrik Van Crombrugge en targetman Mbaye Leye, mogen vertrekken. Ook op centrale verdediger Jordan Lotiès, afgelopen winter pas erbij gekomen maar in een moeilijke verhouding met de coach, wordt niet meer gerekend.

Nu hij zijn basis legde, wil Makélélé volgend seizoen liever niet meer in ademnood terechtkomen. Het vertrek van Akram Afif en Abdulkarim Hassan afgelopen winter, twee ‘sieraden’ van de Aspire Academy die teruggeroepen werden naar Doha, was al een sterk signaal. KAS Eupen moet vooral in eerste klasse blijven, zodat het project geloofwaardig blijft. Deze zomer wil Aspire genoeg investeren om de ellende van afgelopen seizoen niet meer mee te maken. Het blijft alleen de vraag of Claude Makélélé nog op de bank zal zitten om daarvan te profiteren.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content