De schone schijn van de toeschouwersaantallen

© BELGAIMAGE
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

U kunt ze na elke speeldag in Sport/Voetbalmagazine of in de kranten raadplegen: de toeschouwersaantallen van de Jupiler Pro League. Maar die blijken niet altijd correct.

90.201. Dat was het totaal aantal toeschouwers op de eerste speeldag van de reguliere competitie, eind juli. Althans volgens de aantallen die de clubs meedeelden aan de journalisten: tijdens de wedstrijd via een WhatsAppbericht/sms van de clubverantwoordelijke, op de persconferentie van de coaches, of omgeroepen door de stadionspeaker.

Sommige clubs geven echter (veel) te hoge cijfers mee. Zo blijkt uit de vergelijking met de officiële aantallen van de Pro League, die de clubs nochtans zélf aan de afgevaardigde van de Belgische voetbalbond moeten laten weten. Dat gaat over het aantal effectief aanwézige toeschouwers.

Totaal aantal voor de eerste speeldag: 76.435, 13.766 mínder dan het toeschouwersaantal meegedeeld aan de media.

Op Standard, voor de openingsmatch tegen KAA Gent, zaten bijvoorbeeld geen 25.203 toeschouwers op Sclessin, maar 21.169. In het Jan Breydelstadion van Club Brugge keken geen 25.789 voetbalfans naar het duel tegen Eupen, maar 19.408. Ook bij KV Kortrijk en Zulte Waregem blijken de aantallen onjuist.

In alle daaropvolgende speeldagen werden de meegedeelde toeschouwersaantallen van die clubs, net als bij Waasland-Beveren en Cercle Brugge, overdreven. Omdat, zo klinkt het bij Club Brugge, ’telkens alle verkochte tickets (abonnees én losse tickets) worden meegeteld’. Maar niet elke abonnee woont elke wedstrijd bij.

Zoals ook bij KAA Gent steevast het geval is: op de 18e speeldag, voor de match op zondagavond (20 uur) tegen Eupen, namen bijvoorbeeld geen 18.193 fans plaats in de Ghelamco Arena, maar slechts 12.243. Dat werpt een heel ander licht op de gemiddelde toeschouwersaantallen van bovengenoemde ploegen.

Clubs die wél correct zijn over het aantal effectief aanwezige supporters: KRC Genk, Antwerp, Charleroi, STVV, Eupen, Lokeren, Mouscron en KV Oostende. Anderlecht geeft nooit toeschouwersaantallen mee aan journalisten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content