Een beter huwelijk

© belgaimage

Beerschot Wilrijk is de trotse leider in 1B. Twintig jaar geleden was het een zieltogende club en werd Germinal Ekeren derde in eerste klasse. Het samengaan van die twee bleek geen succes.

Erg vond de Beerschotaanhang het dat het afgelopen woensdag in het bekertreffen op Lokeren op de radio nog omschreven werd als Germinal Beerschot. Sinds de zomer van 2013 heet de club KFCO Beerschot Wilrijk en op dit moment is het de trotse leider in 1B.

Precies 20 jaar geleden verloor het ‘oude’ Beerschot op de zesde speeldag in tweede klasse thuis van SV Waregem met 0-2. Het had op dat moment 26 goals tegen, en er nog geen gescoord. Het zou er in 34 wedstrijden slechts 18 doelpunten maken met het veredeld juniorenteam waarmee trainer Marc Noë aan de slag moest nadat in het voorjaar van 1997 de club in vereffening was gegaan. Vereffenaar Guy Laugs kreeg het seizoen rond met giften. Gemiddeld 800 kijkers zagen hoe Beerschot amper 14 punten haalde en naar derde zakte, waar het zijn allerlaatste seizoen zou volmaken met stamnummer 13.

Terwijl Beerschot van Waregem verloor, leefde Germinal Ekeren op wolken, na de verrassende bekerwinst tegen Anderlecht (het zette een 0-2-achterstand om in 4-2-winst na verlengingen). In de eerste ronde van de Beker voor Bekerwinnaars (nu Europa League) schakelde het team van trainer Herman Helleputte in 1997 Rode Ster uit. In Belgrado speelde het voor 60.000 toeschouwers 1-1 gelijk. Thuis kwam Ekeren 2-0 voor maar bibberde toen Dejan Stankovic gelijkmaakte. Tot Gentenaar Laurent Dauwe na een mooie actie van Manu Karagiannis de winning goal maakte. In de tweede ronde bleek Stuttgart veel te sterk. In 1997/98 werd Germinal in de competitie derde, het beste resultaat ooit in tien jaar eerste klasse, maar de Europese campagne eindigde al in augustus 1998. Tegen Servette Genève verloor Germinal thuis met 0-4 voor 1500 toeschouwers, van wie amper 850 betalenden. Die zomer besliste een rechter dat het stadion moest afgebroken worden, omdat het in een natuurgebied lag. Clubleiders Jos Verhaegen en René Snelders, die in de Europese wedstrijden ook al gemerkt hadden dat Ekeren onvoldoende hinterland had om aan de top te overleven, polsten eerst Antwerp. Al in september deden geruchten de ronde over een samengaan met Beerschot, op 21 januari 1999 werd in Brasschaat het prestigieuze nieuwe project ‘Germinal Beerschot Antwerpen’ boven de doopvont gehouden. In 2011 veranderde Patrick Vanoppen de naam terug in Beerschot. Na het failliet in mei 2013 trokken de Beren in bij buur Wilrijk, hopend op een duurzamer relatie dan het gedwongen en daarom ook mislukte huwelijk met Germinal.

Geert Foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content