Eerste transfer in het tijdperk-Coucke

© belgaimage

Het nieuwe duo Marc Coucke en Luc Devroe slaat een eerste keer (verrassend) toe.

Met de transfer van Jevgen Makarenko is de eerste transfer uit de era van Marc Coucke een feit. Zaterdag iets na de middag lichtte Coucke al een tipje van de sluier via Twitter: ‘Na een zeer geslaagde 1e open training in Neerpede, misschien tijd voor een eerste transfer voor volgend seizoen?’ Wilde Coucke de media triggeren of jennen? Een beetje van beide wellicht. Zeker nadat er volgens hem zes keer fake news was verschenen over Anderlecht en hemzelf.

In een eerste officiële reactie wilde Luc Devroe zaakwaarnemer Sergij Serebrennikov uitdrukkelijk bedanken voor de transparantie tijdens de onderhandelingen. Maar het was vooral de discretie en de snelheid waarmee alles afgehandeld werd die opviel. Werkelijk niemand had de transfer zien aankomen. Een heel contrast met Herman Van Holsbeeck. HVH is best een gewiekste onderhandelaar, maar hij kon zijn transfertargets niet stilhouden en zijn dossiers konden soms weken aanslepen. Devroe had het voordeel dat zijn aanstelling bij Anderlecht op oranje stond en dat hij in alle luwte een aantal dossiers in een bepaalde richting kon duwen. ‘Het is mijn taak om op de hoogte te zijn van een aantal dossiers’, vertelde Devroe voor aanvang van de topper tegen Club Brugge. ‘Als alle partijen akkoord gaan, dan moet het niet lang duren.’

Devroe was blijkbaar op de hoogte dat er een opstapclausule in het contract van de Oekraïense middenvelder stond, die Anderlecht en andere Belgische topclubs makkelijk konden betalen. Een clausule die op de uitdrukkelijke vraag van Makarenko en zijn entourage werd toegevoegd toen Kortrijk de optie voor een bijkomend seizoen op 3 april lichtte. In het andere geval had Makarenko zeker niet bijgetekend. Is het dan toeval dat de deal met Anderlecht nog geen tien dagen later beklonken was? ‘Er was nog geen sprake van Anderlecht of een andere club toen we het contract van Makarenko hebben verlengd. We hebben zelfs geprobeerd om hem langer te houden’, zegt sportief manager Rik Foulon.

Sommige analisten stelden zich al vragen over het potentieel van Makarenko. Devroe is honderd procent zeker van zijn stuk. In het verleden heeft hij voldoende bewezen dat hij het sportieve gewicht van spelers uit de Belgische competitie goed kan inschatten. Devroe haalt bij voorkeur spelers weg bij kleinere clubs – vaak worden ze ongemoeid gelaten door andere (top)clubs – en verkoopt ze later door met een serieuze meerwaarde.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content