‘Elias Cobbaut kan nu al mee bij een Belgische topper’

© BELGA IMAGE

De twintigjarige linksachter van YR KV Mechelen speelde zich in de kijker van talloze clubs in binnen- en buitenland, maar hij moet 2,5 miljoen euro opbrengen.

‘Geen twijfel mogelijk’, verzekert Mats Rits (24) ons. ‘Elias Cobbaut kan nu al mee bij een Belgische topper. Zijn profiel is dan ook uniek en aantrekkelijk: jong, Belgisch én polyvalent, want inzetbaar als linksachter of centrale verdediger.’

De middenvelder vertelt het nadat hij terugkeert van een ‘vrije training’ bij Malinwa, om de lange tijd zonder competitie – sinds midden maart – in te vullen, en de dagelijkse routine te onderhouden voor de basisconditie.

‘Ik acht Elias zeker klaar voor een stap hoger. Daar heeft hij absoluut de kwaliteiten voor. De laatste twee jaar speelde hij als linksback zo goed als alles. En flankverdedigers met diepgang, die zijn de afgelopen seizoenen gegeerd wild in de Belgische competitie. Kijk maar eens hoe snel het ging met Thomas Meunier.

‘Ook de fysieke mogelijkheden van Elias zijn bijzonder groot, want het is een type dat negentig minuten de flank op en af kan gaan. Hij beschikt over een goede voorzet, heeft zijn gestalte mee voor de duels, waardoor hij ook op stilstaande fasen – zowel offensief als verdedigend – een extra wapen kan vormen. Dus is hij absoluut materiaal voor hogerop.

‘Bovendien is het een jongen, die qua kracht en wendbaarheid nog bijzonder veel progressiemarge heeft, maar ook over de juiste mentaliteit beschikt. Een echte winnaar, en vooral bijzonder nuchter.’

Rits verruilde zelf als toptalent op zijn achttiende Germinal Beerschot voor Ajax. De Antwerpenaar ziet nu de Burkinese aanvaller Hassane Bandé dezelfde beweging richting Amsterdam maken.

De middenvelder geeft Cobbaut en zijn zaakwaarnemer Alain De Nil een belangrijk criterium mee vooraleer ze definitief een nieuwe bestemming kiezen. ‘Het belangrijkste voor Elias wordt dat hij absoluut gaat spelen’, adviseert Rits. ‘En liefst zo hoog mogelijk natuurlijk.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content