Standard: waarom Emond na de winterstop helemaal ontplofte

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Renaud Emond (26), al een paar keer opgegeven, ontpopt zich sinds de winterstop tot talisman van Standard. Vanwaar die transformatie?

Al drie seizoenen draagt de Waalse spits, opgeleid bij Virton en doorgebroken bij Waasland-Beveren, het shirt van Standard. Al drie keer ook werd hij zo goed als afgeschreven. Nadat deze zomer een transfer naar Willem II werd afgeblokt – Standard had nood aan Belgen en jongens die geen keet schoppen wanneer ze naast de ploeg belanden, zoals Emond -, kreeg de spits vanaf november mondjesmaat zijn kans van Ricardo Sá Pinto. Sinds de winterstop ontplofte hij helemaal, met onder andere een winning goal tegen KV Oostende en een hattrick tegen Club Brugge.

Wat zorgde voor die ommekeer? Vader Philippe Emond, ex-voorzitter van Excelsior Virton, verklaart: ‘Renaud is altijd blijven vechten en extra trainen. Sá Pinto heeft niets tegen hem, maar toen hij in de zomer extra aanvallers vroeg en kreeg (Carlinhos en Duje Cop, nvdr), was hij min of meer verplicht om die nieuwelingen ook op te stellen.

‘Zo gaat het eigenlijk al drie jaar met Renaud. Hij moet altijd wijken en krijgt nooit eens enkele matchen op rij het vertrouwen. Met invalbeurten van tien minuten kan hij zich moeilijk profileren, Renaud is niet het type dat met een geniale actie een wedstrijd openbreekt. Hij moet het hebben van de ploegdynamiek rond hem, hij is een man van de rechthoek, net zoals Perbet.

‘Hopelijk heeft hij met zijn recente prestaties eindelijk wat krediet opgebouwd bij de technische staf en het bestuur, maar dat valt nog te bekijken. Ik ben heel fier dat hij ondanks de vele tegenslagen bij Standard nooit gekraakt is. Als vader deed het me pijn mijn zoon zo te zien lijden.’

Volgens insiders heeft het hervonden vertrouwen van Sá Pinto ook te maken met druk vanuit de spelersgroep. Nadat op winterstage bleek dat de 4-4-2 die de Portugees voor ogen had niet echt uit de verf kwam met Cop naast Orlando Sá, terwijl Emond in oefenduels aan de lopende band scoorde en hard werkte, zijn enkele sleutelspelers voor de spits gaan pleiten. Met succes, zo blijkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content