Sergio Conçeicao in de voetsporen van José Mourinho?

© Belga

Trainer Sérgio Conceição blijft uitpakken met temporijk en engagementvol voetbal. De ex-Standardspeler stuwt middelmatige profs naar een hoger niveau.

Na de 1-0-nederlaag op 7 oktober bij Benfica reageerde de 56-voudig Portugees international vastbesloten: zijn team zou zeker tot begin 2019 geen verlies meer laten optekenen. Sérgio Conceição (44) hield woord, want FC Porto pakte tot vorige week vrijdag – bij het thuisduel tegenover middenmoter Portimonense – uit met vier opeenvolgende zeges in de Primeira Liga.

Daarbij viel op dat doelman Iker Casillas (37) tegen Feirense (2-0) en Sporting Braga (1-0) thuis, maar ook op verplaatsing bij Marítimo Funchal (0-2) en Boavista (0-1) telkens kon uitpakken met een clean sheet. Tussendoor plaatste de club zich ook voor de volgende bekerronde, na een 2-0-zege op Belenenses. De volgende confrontatie in de Taça is voorzien op 18 december, wanneer Moreirense het Estádio Do Dragão bezoekt. In de Primeira Liga telt de 28-voudig kampioen een minimale voorsprong op Sporting CP, SC Braga en Benfica. De eerstvolgende topper staat geprogrammeerd op 12 januari, met een clash bij Sporting CP, dat sinds begin november wordt geleid door Marcel Keizer (49, ex-Ajax).

‘Ik ben zeer tevreden over onze vormcurve’, zo klonk het uit de mond van Conceição nadat hij met FC Porto zekerheid verkreeg over de winst in groep D van de Champions League en het daarbij horende ticket voor de achtste finales.

FC Porto, dat dinsdagavond nog met 2-3 won bij Galatasaray, pakte 16 op 18 in een poule met voor de rest nog Schalke 04 en Lokomotiv Moskou. De Russen werden op 24 oktober (1-3) en 6 november (4-1) verslagen, dus maken ze ook deel uit van de ingezette reeks van confrontaties zonder nederlaag.

‘Voor mij is dit geen verrassing’, poneert Conceição. ‘De spelers weten ondertussen heel goed wat ik van hen verlang. FC Porto is een succesproduct dat leeft van de zeges. Mijn spelers moeten winnaars zijn en blijven.’ De altijd emotionele trainer pakt graag uit met temporijk en engagementvol voetbal. De verdienste van de ex-Standardspeler is dat hij ook middelmatige profs naar een hoger niveau kan stuwen.

Sterkhouders

De sterkhouders zijn keeper Casillas, rechtsback Maxi Pereira, controlerende middenvelder Dani Pereira, de Spaanse rechtsvoetige middenvelder Oliver, vleugelspits Yacine Brahimi en aanvaller Moussa Marega (4 goals en 1 assist in de CL). De Kameroense spits Vincent Aboubakar (26) herstelt van een kruisbandletsel. Oud-Anderlechtprof Chancel Mbemba (24), die in juli voor 4,5 miljoen euro overkwam van Newcastle, speelde dit seizoen in de Portugese competitie amper tien minuten en werd niet ingeschreven op de CL-lijst. Tony Djim (21), een middenvelder, kreeg daar wel een plaatsje maar kwam nog niet in actie op het kampioenenbal. De zoon van de Centraal-Afrikaanse oud-aanvaller Luciano Djim (ex-Charleroi en La Louvière) vergaart speeltijd bij de B-ploeg.

‘Mijn droom is om de CL te winnen’, beweert Conceição in zijn gekende hartstochtelijke stijl. ‘Alles is mogelijk, ook met deze ploeg. Zo deden we het in 2004 ook met José Mourinho.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content