FIFA denkt aan super-WK voor clubs

© AFP

De wereldvoetbalbond wil dat toernooi, dat momenteel voor de veertiende keer plaatsvindt, spectaculair veranderen.

Terwijl Sinterklaas op 6 december zijn ronde deed in België, speelden Al Jazira en Auckland City de openingswedstrijd van het WK voor clubs in de Verenigde Arabische Emiraten. Of die match een cadeau was om naar te kijken, zou u eens moeten vragen aan een van de 4246 toeschouwers die in het stadion in Al Ain zaten. Het WK voor clubs, een toernooi waar de zes kampioenen van de vijf continenten (Amerika is opgesplitst in Zuid-Amerika en de CONCACAF-zone) plus de kampioen van het gastland het tegen elkaar opnemen, wordt doorgaans pas interessant vanaf de halve finales. Op dat moment treden immers de kampioen uit Europa (de winnaar van de Champions League) en die uit Zuid-Amerika (de winnaar van de Copa Libertadores) in het strijdperk. De finale is dan ook meestal een onderonsje tussen die twee teams: dat was zo in negen van de dertien voorgaande edities. Op dit WK voor clubs speelde het Braziliaanse Grêmio gisteren zijn halve finale en doet Real Madrid vanavond hetzelfde. De Koninklijke, op volle kracht afgezakt naar Abu Dhabi, kan overigens de eerste club worden die het toernooi twee keer op rij wint. De finale wordt zaterdag gespeeld, één week voor de kraker thuis tegen FC Barcelona.

Maar waar tijdens de clásico de wereld 90 minuten zijn adem inhoudt, veroorzaakt de finale van het WK voor clubs doorgaans niet meer dan een hikje in voetballand. Nochtans wordt het toernooi ook wereldwijd uitgezonden. De FIFA wil de desinteresse nu counteren met een nieuwe format, waar achter de schermen aan gesleuteld wordt. Het Spaanse blad Marca kwam eind vorige maand al naar buiten met de plannen van de FIFA. Die wil de Confederations Cup afschaffen en in de plaats daarvan een super-WK voor clubs organiseren. Dat zou voor een eerste keer plaatsvinden in de zomer van 2021.

Aan het toernooi, dat één keer om de vier jaar zou doorgaan, zouden 24 clubs deelnemen uit de vijf continenten. Of het evenement zoveel meer spankracht zal hebben, durven we te betwijfelen, want Europa mag twaalf ploegen sturen: de laatste vier winnaars van de Champions League, de laatste vier verliezende finalisten én de vier clubs met de beste coëfficiënt. Het toernooi dreigt zo een soort uitgebouwde Europese supercup te worden.

Amerika zou in totaal zeven clubs mogen afvaardigen: vijf uit Zuid-Amerika en twee uit Noord- en Centraal-Amerika (CONCACAF). De rest van het deelnemersveld wordt opgevuld door twee clubs uit Azië en Afrika, en één club uit Oceanië. Er zouden acht poules van drie teams geloot worden, waarvan de winnaars de kwartfinales spelen. De ploegen die tot in de finale geraken zullen vijf wedstrijden gespeeld hebben, waardoor het toernooi niet meer dan twintig dagen in beslag zou mogen nemen.

Het land dat het landen-WK organiseert, zal ook als gastheer optreden voor het WK voor clubs. Voor 2021 stelt zich meteen een probleem, aangezien de klimatologische omstandigheden in Qatar geen voetbal toelaten in de zomer. De FIFA zou daarom al overwegen om het toernooi een eerste keer in China te laten plaatsvinden. Ook commercieel is dat uiteraard een interessante piste.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content