Het doel van Club Brugge

© BELGAIMAGE

Sinan Bolat, Sébastien Bruzzese, Ludovic Butelle, Ethan Horvath en Guillaume Hubert: in 2,5 seizoenen passeerden ze de revue onder de lat bij Club Brugge, maar werden een voor een (tijdelijk) uitgerangeerd. En vorige week mocht ook hun trainer, Jan Van Steenberghe, beschikken.

Achttien wedstrijden gespeeld en slechts zeventien tegendoelpunten, alleen AA Gent doet even goed als de verdediging (en de keepers) van Club Brugge. En toch werd in Brugge sinds de start van het seizoen op Het Keeperprobleem gefocust. Ethan Horvath pakte vorig seizoen in de zevende wedstrijd van play-off 1 zijn plaats onder de lat en startte op het veld van Charleroi meteen met een blunder, waarna hij in vier wedstrijden 5 goals incasseerde en geen enkele keer de netten schoon hield. Maar in Brugge waren ze tevreden. De progressiemogelijkheden waren enorm, zo vonden ze. De 22-jarige Amerikaan (1m94) deed keepertrainer Jan Van Steenberghe aan Mathew Ryan denken. ‘Twee jongens die in hun jeugd ook met andere sporten bezig zijn geweest en lichamelijk heel goed ontwikkeld zijn.’

De kaarten waren geschud.Horvath zou de nummer één worden/blijven, Guillaume Hubert (23) werd aangetrokken als tweede keeper, Jens Teunckens (19) als nummer drie. Ludovic Butelle, einde contract in juni 2018, werd naar een zijspoor gerangeerd. Vreemd. De 34-jarige Fransman werd in januari 2016, nadat Sinan Bolat en Sébastien Bruzzese door de mand waren gevallen, bij Angers weggekocht en toonde zich betrouwbaar in de tweede helft van het kampioenenseizoen 2015-2016: 18 competitiematchen, waarin hij 10 keer de nul hield en slechts 14 goals moest incasseren.

Michel Preud’homme vond hem vorig seizoen onzeker, ook al waren de cijfers verre van dramatisch – 12 clean sheets en 33 tegendoelpunten in 36 competitiematchen -, en gooide Horvath in Charleroi voor de leeuwen. De Doelman van het Jaar 2016 leed in stilte, ook privé – zijn zoontje werd aan het hart geopereerd -, en mocht in het tussenseizoen beschikken, maar werd door Ivan Leko eind november in Waregem opnieuw opgevist.

Tot wanhoop van Jan Van Steenberghe, die wél nog geloofde in Horvath, ook al waren de statistieken van de Amerikaan dit seizoen niet indrukwekkend: 19 tegendoelpunten in 16 matchen, waarin hij slechts 5 clean sheets noteerde. Op de dertiende speeldag – symbolisch – werd hij door Hubert gepasseerd, maar de ex-doelman van Standard werd na 4 matchen (3 tegengoals, 2 clean sheets) én een blunder in de competitiematch tegen Zulte Waregem snel af geserveerd. Terug naar af, in casu Ludovic Butelle, en een zoveelste verschil in visie tussen de nieuwe T1 en de keepertrainer, sinds januari 2014 in loondienst.

‘Het draagvlak voor een verdere samenwerking werd steeds kleiner’, duidde Vincent Mannaert het vertrek van Van Steenberghe, die nog diezelfde dag werd vervangen door Tomislav Rogic. De 42-jarige Kroaat werkte tussen februari 2014 en de voorbije zomer aan de zijde van Mircea Lucescu bij Sjachtar Donetsk en Zenit Sint-Petersburg en zat sinds de zomer zonder werk.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content