Het gevecht van Virgil van Dijk

© BELGAIMAGE

Ook bij Liverpool zal de duurste verdediger aller tijden de twijfelaars moeten overtuigen.

Bijna 85 miljoen euro. Zoveel legde Liverpool vorige week op tafel voor de 26-jarige Virgil van Dijk. De Nederlandse centrale verdediger wilde afgelopen zomer al naar Anfield komen, maar stuitte toen op een njet van Southampton. The Saints zwichtten nu toch voor het grote geld. Van Dijk liet op zijn eigen Instagramaccount weten in de wolken te zijn met de transfer. ‘Vandaag is een trotse dag voor mij en mijn familie, nu ik bij een van de grootste clubs van de wereld aan de slag ga. Ik kan niet wachten op het moment dat ik voor The Kop in het beroemde rode shirt sta.’ Hij kan zich zondag al meteen bewijzen, wanneer Liverpool Manchester City ontvangt.

De grootste opdracht voor Van Dijk wordt om de twijfel weg te nemen. Is hij zoveel geld wel waard? Elke pass, elke actie van de verdediger zal onder de loep gelegd worden. Maar het gevecht tegen die twijfel is Van Dijk al jarenlang gewend. Al in het begin van zijn carrière weigerde Willem II hem een contract te geven, dus trok hij naar FC Groningen. Daar speelde hij zich in de basiself en ontgroeide hij al snel het niveau, maar de Nederlandse topclubs zaten niet op hem te wachten. Van Dijk werd meermaals aangeboden bij Ajax, maar de Amsterdammers kozen destijds voor Mike van der Hoorn (nu bij Swansea). De verdediger trok dan naar Celtic waar hij in geen tijd een leidersfiguur werd. De interesse bleef niet uit, maar geen enkele topclub durfde het met hem aan. Southampton lijfde hem in en onder trainer Ronald Koeman maakte Van Dijk naam. Pas toen raakten de Engelse grootmachten overtuigd van zijn potentieel.

Ook in Nederland duurde het lang voor hij erkenning kreeg. De Schotse competitie werd er niet serieus genomen en bovendien was er twijfel over de opbouwende kwaliteiten van Van Dijk. Zowel Louis van Gaal als Guus Hiddink liet hem links liggen. Pas op 10 oktober 2015 debuteerde hij bij Oranje, onder bondscoach Danny Blind. Tegenwoordig is hij een vaste waarde.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content