Hoe STVV stilaan de macht grijpt in Limburg

© BELGAIMAGE
Alain Eliasy Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Dankzij hun tweede thuiszege in drie seizoenen tegen rivaal Genk zitten de Kanaries iets steviger in de top zes en hopen ze opnieuw de massa te lokken naar Stayen.

Stayen rondde tegen Genk voor het eerst dit seizoen de kaap van de 10.000 toeschouwers. 10.649 om precies te zijn. Een verademing na de magere opkomsten in de drie voorgaande thuismatchen tegen Gent, Waasland-Beveren en Standard. In een klap krikte STVV zelfs zijn gemiddelde toeschouwersaantal op van 5879 naar 7072.

Bij Sint-Truiden waren ze niet ontevreden over de 4200 abonnementen die het aan de man bracht – een pak minder dan de 6300 stuks van twee seizoenen geleden – maar door de tegenvallende verkoop van losse tickets vielen de voorbije weken vooral de lege plekken op in het stadion. STVV kon dus geen betere marketingcampagne bedenken om de gemiddelde Truienaar en Haspengouwer opnieuw warm te maken voor een avondje Stayen dan een zege tegen Genk. Zaterdag kwamen de Genkenaars verliezen met 2-1.

CEO Philippe Bormans gelooft dat de derbyzege een kantelmoment kan zijn inzake publieke belangstelling. ‘De supporters waren op de afspraak en de spelers hebben het afgemaakt’, aldus Bormans. ‘De voorbije wedstrijden zat er weinig volk op de tribunes, maar dankzij onze match tegen Genk hebben we een pak supporters teruggewonnen. Op basis van wat de jongens getoond hebben, verdienen ze om voor een vol stadion te spelen. We mogen dit niet meer stil laten vallen.’

Sinds de competitiestart speelt STVV weer met het kostuum van giant killer en heeft het aangeknoopt met een oude traditie: tegen om het even welke ploeg moet er voluit gegaan worden op Stayen.

Zelfs Roland Duchâtelet had nooit kunnen voorspellen dat STVV nu derde zou staan met zeventien punten. Drie punten minder dan vorig seizoen aan de winterstop.

‘Het hoort nu eenmaal tot de clubcultuur’, merkte Jonas De Roeck terecht op na de match. Al vergat hij er wel bij te vertellen dat zijn ploeg vooral met goed voetbal zijn plaats heeft afgedwongen in de top zes.

Misschien had Roland Duchâtelet het bij het rechte eind toen hij een paar maanden geleden orakelde dat STVV een play-off 1-ticket moest ambiëren. Met zijn analytische blik had hij geconstateerd dat zijn kern, samengesteld uit huurlingen en vrije spelers, niet slechter was dan die van de concurrentie. Maar zelfs de levensgezel van voorzitster Marieke Höfte had nooit kunnen voorspellen dat STVV nu derde zou staan met zeventien punten. Drie punten minder dan vorig seizoen aan de winterstop.

Als ze aan de verleiding kunnen weerstaan om tijdens de winterstop een bod van pakweg een half miljoen euro te weigeren op een speler, dan mag STVV blijven dromen van een tweede play-off 1-deelname sinds 2010.

Het gezicht van de Truiense revival is zonder meer Philippe Bormans – grote baas Duchâtelet werkt sinds zijn terugkeer naar Stayen liever in de luwte. Het is geen toeval dat een glunderende Bormans en niet doelpuntenmakers Dussaut en Bezus na affluiten massaal omstuwd werd door de pers. Bormans heeft de club erdoor gesleurd – naar eigen zeggen was het de meest turbulente zomer uit de recente geschiedenis. Maar wie spreekt er nog over de snelle trainerswissel, de komst van de Japanse investeerder DMM.com en het eindeloze gemarchandeer met spelers in het tussenseizoen?

Bormans en Duchâtelet, die om professionele redenen de derby moest missen, zullen over enkele maanden de verdere ambities van de club oriënteren. Als ze aan de verleiding kunnen weerstaan om tijdens de winterstop een bod van pakweg een half miljoen euro te weigeren op een speler, dan mag STVV blijven dromen van een tweede play-off 1-deelname sinds 2010.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content