Ijsland

© AFP

trainer Heimir Hallgrímsson (ICE)

Na het EK nam IJsland afscheid van co-bondscoach Lars Lagerbäck en ging u alleen verder. Wat zijn de verschillen tussen u en de Zweed?

‘Ervaring. Ik ben meer een avonturier die graag nieuwe zaken uitprobeert, terwijl Lars een duidelijke filosofie had over de manier waarop hij het team wilde zien voetballen en hoe we ons moesten voorbereiden. Ik houd ervan om zelfs tussen twee wedstrijden nieuwe accenten te leggen, zodat we tegenstanders kunnen verrassen. Jongere trainers zijn leergierig en lezen veel, waardoor ze willen ontdekken of bepaalde evoluties ook voor hun team interessant kunnen zijn. Iemand met veel ervaring, zal dat zelden of nooit doen. Wie al 30 jaar trainer is, weet wat wel of niet werkt.’

Hoe zou u uw voetbalfilosofie omschrijven?

‘Mij maakt het niet uit of we ongeremd, met hoge pressing, aanvallend of verdedigend spelen. Als het werkt, dan is dat het voetbal dat we spelen. Soms kan een ploeg hoog pressen, terwijl diezelfde elf spelers in een andere wedstrijd diep terugzakken. Ik heb niet meteen een visie op de manier – tiquitaca of met de lange bal – waarop IJsland moet spelen. Dat is vooral afhankelijk van de tegenstander. Wie wel altijd van een duidelijke filosofie vertrekt, heeft wellicht de beste spelers ter wereld in zijn ploeg. En dan maakt het niet uit wie de tegenstander is.’

Tijdens de kwalificaties verloor IJsland in eigen huis geen enkele wedstrijd. Waarom is het zo moeilijk om IJsland ín IJsland te kloppen?

‘Ik hoop dat we overal moeilijk te verslaan zijn, niet alleen op IJslandse bodem. De sfeer in het stadion is altijd speciaal. De steun van de supporters is onvoorwaardelijk en daar houden de spelers van. Tijdens het jaar zijn ze verspreid over Europa, in IJsland voelen ze zich thuis en ontspannen. En er is een deeltje psychologie: als je zo lang ongeslagen bent, dan voel je je ook onoverwinnelijk.’

Komt u voor de wedstrijd nog altijd samen met Tólfan, de harde supporterskern?

‘Uiteraard. Dat is iets unieks. Ik kan me voorstellen dat ze zulke ontmoetingen met supporters in andere landen belachelijk vinden, maar wij blijven het doen. Er is een goede chemie en veel respect tussen spelers, staf en supporters. Er is slechts één regel: op die bijeenkomsten worden geen foto’s genomen of filmpjes gemaakt. En daar heeft iedereen zich tot op vandaag aan gehouden, wat toch uitzonderlijk is.’

Hoe blikt u terug op het EK van 2016?

‘Met trots. We hebben daar ervaring op een groot toernooi opgedaan, al is een WK nog van een ander niveau. Maar toch: we vertrokken met schrik om niet af te gaan en voetbalden bij momenten op adrenaline, terwijl we iets meer relaxed moeten zijn.’

Hoe begint een coach van IJsland aan de wedstrijd tegen Argentinië?

‘Met de wetenschap dat we de bal wellicht niet veel zullen hebben. ( lacht) Maar we hebben een plan. Zoals altijd.’

de kenner RÚnar Kristinsson

Recordinternational en ex-speler en -coach van Lokeren

‘Wij zijn echte overlevers die teren op onverzettelijkheid en duelkracht. Wij spelen altijd met een heel groot hart. Je mag een goed georganiseerd team verwachten, dat er geen enkele moeite mee heeft dat Argentinië, Kroatië en Nigeria meer kans op plaatsing voor de volgende ronde hebben dan wij. Puur theoretisch is het halen van de tweede ronde een utopie. Van de tien keer zullen we zeker acht tot negen maal verliezen van Argentinië en Kroatië. Ons voordeel is dat zij absoluut moeten winnen en dat ze nerveus zullen zijn, iets waar IJsland totaal geen last van heeft. Wij beginnen straks als volkomen outsider, dan zijn wij als dwerglandje ook op ons gevaarlijkst. Natuurlijk zullen wij wel, door onze campagne twee jaar geleden op het EK in Frankrijk, anders worden bekeken. ( lacht) Er zal niet meer blind worden aangevallen tegen die lepe IJslanders.

Albert Gudmdunsson
Albert Gudmdunsson© AFP

‘Mijn zoon Rúnar Alex Rúnarsson is man tegen man een betere goalie dan Hannes Halldórsson, maar diens ervaring zal straks de doorslag geven om te starten op het WK. Die viermansverdediging speelt al jaren samen en is heel moeilijk te manoeuvreren. Aan die succesformule raakt ook de bondscoach niet zomaar.’

rising star Albert Gudmdunsson

De amper twintigjarige middenvelder van PSV heeft een Belgisch kantje. Vader Gudmundur Benediktsson (43) was een spits en lag tussen 1991 en 1994 onder contract bij Germinal Ekeren. De tienvoudige international kwam er in amper vier competitieduels geen enkele keer tot scoren. In het seizoen 1999/2000 lukte dat wel bij Verbroedering Geel met vier treffers in vijftien wedstrijden. Moeder Kristbjörg Ingadóttir was ook een voetbalster, die viermaal uitkwam voor de nationale ploeg. Haar vader Ingi Björn Albertsson was dan weer tweemaal topschutter in IJsland voor Valur en FH. De voetbalstamboom werd echter opgestart door overgrootvader Albert Gudmundsson (5 oktober 1923-7 april 1994), de eerste profspeler uit het land. Nadat hij uitkwam voor AC Milan en Racing Club de France, maakte hij zich tussen 1983 en 1985 verdienstelijk als minister van Financiën en de daaropvolgende twee jaar als minister van Industrie. Zijn achterkleinzoon debuteerde als amper zestienjarige bij de eerste ploeg van KR Rejkjavík. Bij PSV belandde hij in de zomer van 2015.

Gylfi Sigurdsson
Gylfi Sigurdsson© BELGAIMAGE

weetjes350.000

De Scandinaviërs beleven net als Panama een primeur met hun debuut op het WK. De eilandstaat is de vertegenwoordiger met het kleinste aantal inwoners (ongeveer 350.000) ooit.

Vorige zomer betaalde Everton, op aandringen van manager Ronald Koeman, maar liefst 50 miljoen euro om Gylfi Sigurdsson over te nemen van Swansea City, meteen goed voor een recordaankoop in de clubgeschiedenis van The Toffees. De offensieve middenvelder sloot het seizoen af met amper 4 goals en 3 assists in 27 duels.

belgië

België blijft een populaire bestemming als tussenstop voor IJslandse internationals. Zo maakten we in de JPL kennis met Birkir Bjarnason (Standard, 2012/13), Sverrir Ingason (Lokeren OV, 2015/16) en Olafur Skúlason (SV Zulte Waregem, 2011 tot 2015).

Alfred Finnbogason (29) kon zich tussen november 2010 en maart 2012 nooit echt doorzetten bij Lokeren OV, met 4 goals in 22 duels. Hij deed zich later wel opmerken bij Heerenveen en FC Augsburg. Van de 16 gemaakte doelpunten bij de winst in kwalificatiegroep I (voor Kroatië) maakte de aanvaller er drie, enkel Sigurdsson deed met vier stuks nog beter.

TRAINER

51 jaar ? Tandarts die na de kwartfinale op het EK (2016) Lars Lagerbäck opvolgde. ? Zware schoenen om te vullen, maar de ex-assistent van de Zweed slaagde met brio en hield in de kwalificaties Kroatië, Oekraïne en Turkije achter zich, waardoor IJsland naar zijn eerste WK mag.

Alfred Finnbogason
Alfred Finnbogason© BELGAIMAGE
Ijsland
Ijsland
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content