Jong, mooi en flitsend

© reuters

Ze probeerde in België een beurs te versieren, heeft een Belgische coach én wordt getipt als toekomstig grandslamwinnares. Kennismaking met Darja Kasatkina (20), groeibriljant uit Rusland.

Het was een opvallend beeld, in de tribunes van Indian Wells. Kwartfinale van het damestoernooi en twee Belgische coaches bijna zij aan zij. Wim Fissette was in november aan de slag gegaan met ex-nummer één Angelique Kerber, die aan een goed seizoen bezig was. De 30-jarige Duitse was sinds haar samenwerking met de Belgische coach opgeschoven van plaats 21 naar 10, in Florida kon ze opnieuw enkele trapjes hoger klimmen.

Darja Kasatkina, gecoacht door Philippe Dehaes, was niet onder de indruk. De Russische, nummer 20 van de wereld, had zich na een valse start van het seizoen uitstekend herpakt. Gewonnen van Caroline Wozniacki (WTA 1) en Garbiñe Muguruza (4), in Florida had ze Sloane Stephens (13) en – opnieuw – Wozniacki uit het toernooi getimmerd.

Kerber werd het volgende slachtoffer – 6/0 6/2 -, zelfs Venus Williams (WTA 8) beet zich de tanden stuk op Dasha. ‘Ik speel mijn beste wedstrijden tegen de toppers.’ Naomi Osaka, haar tegenstander in de finale was (nog) geen topper. Kasatkina verloor kansloos. ‘Vier grandslamwinnaressen kloppen en dan door zenuwen overmand worden. Kalm blijven en gewoon je beste tennis proberen te spelen, dat is een werkpunt’, analyseerde ze.

‘Ze heeft een enorm potentieel’, vertelde Philippe Dehaes aan The New York Times, dat de ontwikkeling van Dasha volgt sinds april van vorig jaar, toen ze in Charleston haar eerste WTA-titel won, na een demonstratie tegen Jelena Ostapenko die enkele maanden later Roland Garros zou winnen. En toen begon de motor te sputteren. Na maanden waarin ze de nederlagen opstapelde, ruilde ze Vladimir Platenik in voor Philippe Dehaes. ‘Het was de eerste naam die in mij opkwam.’

De twee hadden elkaar voor het eerst ontmoet in december 2013, toen ze een beurs probeerde te versieren bij Hopiness, een Belgische non-profitorganisatie die jonge talenten met financiële problemen steunt. ‘ Dasha had geen geld om haar trainingen te betalen, waarna ik haar op vraag van Hopiness twee weken heb getest. Ik had nog nooit zo’n talent gezien. Ze nam deel aan een toernooi en werd voortdurend door drie of vier personen gevolgd, zodat ze konden evalueren of ze in aanmerking kwam voor financiële steun. Een onwaarschijnlijke druk voor zo’n jong meisje, maar ze won. Zelfbewust en volwassen. Toen dacht ik: dit is iemand speciaal.’

Hopiness en de familie Kasatkina kwamen financieel niet tot een overeenkomst, maar enkele maanden erna won ze op Roland Garros de juniorestitel en maakte op het einde van het jaar een sprong van 700 plaatsen op de ranking. Dat was ze niet vergeten, toen ze onder haar Sloveense coach stagneerde. Dehaes loodste haar naar plaats 12, maar het einddoel ligt hoger. ‘Ze heeft alles om een van de beste spelers van de wereld te worden. En: ze houdt van een beetje show.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content