Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

Charleroi toonde zich tegen AA Gent weer helemaal zichzelf. Resultaat? De tweede plaats.

Getraumatiseerd door de nederlaag in Oostende waar een wervelend voetballend Charleroi op de counter drie goals slikte, greep Felice Mazzu tegen Gent terug naar zijn basisprincipes: collectiviteit, bescheidenheid, en andere kwaliteiten die samengevat worden als verdedigend voetbal. Een label waar de trainer die vorig seizoen liever over een driemansverdediging dan over een defensie met vijf sprak, en die het onterecht vindt dat men zijn 4-4-2 verdedigend vindt, onder leed. Maar na de 7 op 21 staakte Mazzu zijn pogingen om anderen te behagen. ‘Charleroi is niet bij machte om mooi te zijn, maar het kan wel goed zijn als het volgens mijn systeem speelt. We moeten beseffen dat we een kleintje zijn dat groot wil worden, we zijn nog niet de grootheid die we onszelf waanden op basis van de rangschikking.’

Dus toonde Mazzu Dodi Lukebakio videobeelden van hoe voormalig centrumspits Mario Mandzukic zich bij Juventus op de flank te pletter werkt in dienst van het collectief. Waarna de dribbelaar van Neerpede zich tegen Gent een nederige arbeider toonde zoals de andere Charleroispelers. Ook spits Kaveh Rezaei kreeg van tegenstander Damien Marcq een compliment voor zijn werk zonder bal. ‘Ze hebben een spits die overal loopt. De match duurde 96 minuten, hij liep 96 minuten.’ Zelfs de artiest van de ploeg, Cristian Benavente, eindigde de match met krampen. Met Mazzu’s waarden haalde Charleroi twee keer play-off 1.

GUILLAUME GAUTIER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content