Komeet uit Burkina Faso

© BELGAIMAGE

Op een paar maanden tijd maakte een negentienjarige aanvaller bij KV Mechelen zoveel furore dat hij al een lucratieve overeenkomst tekende bij Ajax. Portret van Hassane Bandé, revelatie van het seizoensbegin.

Het kleine perszaaltje van KV Mechelen dat uitpuilt op een dinsdagmiddag eind november, het moet lang geleden zijn dat dat nog eens gebeurde. Het aanwezige journaille vergaapt zich vol verwondering en bewondering aan een negentien jaar jonge aanvaller uit Burkina Faso. Hassane Bandé maakt sinds het begin van het seizoen indruk, maar doet nu pas voor het eerst zijn verhaal aan de media. De onrustwekkende resultaten van KV Mechelen zijn daar niet vreemd aan. De club heeft haar goudhaantje lange tijd afgeschermd, want te veel lof in de kranten kan een speler uit de Jupiler Pro League al snel richting buitenland sturen.

Mijn broer kocht mijn eerste voetbalschoenen. Nu is het aan mij om mijn familie financieel te helpen.’ Hassane Bandé

Het Mechelse bestuur is zich daarvan bewust. Wanneer ze Hassane Bandé voorstellen aan de verzamelde pers, hebben ze hun voorzorgen al genomen. De dag na deze georkestreerde speeddating licht KV de optie in het contract van de speler en bindt hem aan zich tot juni 2021. De transferprijs van de doelpuntenmaker gaat daarmee meteen de hoogte in. Op 24 uur tijd verandert de vriendelijke revelatie van de Jupiler Pro League in een stevig propagandainstrument voor de club, die de kassa al hoort rinkelen.

Minder dan twee weken later, op 4 december, is Sinterklaas in Mechelen aangekomen met een cheque van 9,5 miljoen euro (bonussen inbegrepen). Daarmee wordt Bandé meteen de op 16 na duurste uitgaande transfer in België. Voor KV Mechelen is het met voorsprong de financieel beste deal uit de geschiedenis. Het vorige record stond op naam van Ivan Obradovic en Milos Kosanovic, beiden voor 2,5 miljoen euro verkocht aan respectievelijk Anderlecht en Standard.

Bijkomend goed nieuws voor KV Mechelen is dat het met Ajax overeenkomt dat het de Burkinees tot het einde van het seizoen kan blijven inzetten, een belangrijke troef in de strijd om het behoud. Het Mechelse bestuur juicht, Hassane Bandé ook. Dat is hij ondertussen trouwens gewoon. Toen hij veertien dagen voordien kennismaakte met de Belgische media, stond zijn teller op acht doelpunten in amper zeven wedstrijden als basisspeler. ‘Vreemd om al die journalisten te zien. Het is de eerste keer in mijn leven dat zoveel mensen geïnteresseerd zijn in mij. Maar dat stoort me niet, integendeel’, vertelde hij met de hem zo kenmerkende brede glimlach op het gelaat.

Probleem van timing

Hassane Bandé bracht zijn jeugd door in Kombissiri, een stad met ongeveer 17.000 inwoners op een veertigtal kilometer van de Burkinese hoofdstad Ouagadougou. Net als zoveel andere jonge Afrikaanse voetballers is hij afkomstig van een arme familie. Hij moest rekenen op de steun van zijn grote broer, een politieagent, om zijn droom te kunnen realiseren. ‘Het is inderdaad dankzij hem dat ik profvoetballer kon worden’, zegt Hassane. ‘Hij zorgde in ons gezin voor het inkomen, hij kocht mijn eerste voetbalschoenen. Nu is het aan mij om mijn familie financieel te helpen met wat ik verdien in Europa. Daarom had ik er afgelopen zomer geen enkel probleem mee om mijn land te verlaten. Ik was mentaal voorbereid om hard te werken en zo te slagen als profvoetballer.’

Op zijn dertiende wordt Bandé ontdekt door FC Salitas, het gloednieuwe opleidingscentrum van de Burkinese oud-minister van Sport Yacouba Ouédraogo. De sportieve leiding is er in handen van Bureima Maiga, ex-speler van onder meer Lokeren en KV Oostende. FC Salitas speurt jonge voetballers op over heel het land om hen de kans te geven hun talent te ontwikkelen. Twee jaar later maakt Hassane Bandé al zijn debuut voor de eerste ploeg van FC Salitas, op dat moment nog in de derde afdeling van het Burkinese voetbal. In sneltreinvaart maakt hij furore. Hij wordt topscorer met 17 doelpunten en in een mum van tijd helpt hij zijn ploeg te promoveren naar de hoogste afdeling.

De Europese scouts kennen dan ook snel zijn naam. Monaco, Porto en Anderlecht kloppen als eerste op de deur. Aan een visum voor Portugal en Frankrijk geraakt hij niet, wel aan eentje voor België. In november 2016 test hij drie weken onder leiding van Mohamed Ouahbi bij de Anderlechtse beloften in Neerpede. ‘We hebben geen rekruteringsfout begaan’, verdedigt de huidige trainer van de U17 van Anderlecht het feit dat ze het Burkinese talent lieten vertrekken zonder contract. ‘Het was een probleem van timing, dat moeten we wel durven toe te geven.’

Bandé-Effect

Sinds zijn ontbolstering bij KV Mechelen wordt Ouahbi beschouwd als groot pleitbezorger van Bandé bij zijn test in Anderlecht. De betrokkene zelf nuanceert. ‘Hij was geen LionelMessi, hé. Als ik absoluut wilde dat hij zou blijven, dan had ik er alles aan gedaan om meer druk te zetten op het bestuur. We hadden vorig jaar bij de U21 al vijf, zes Afrikanen in de selectie, terwijl we maar vier buitenlanders mogen opstellen. Toen Hassane bij ons testte, hadden we met Abdoul Dante, Mohammed Dauda en Edo Kayembe net drie spelers vastgelegd. Op dat moment moesten we een beslissing nemen over Hassane. We stelden hem voor om vier maanden later nog eens langs te komen.’

Op die manier liet Anderlecht een kans liggen, want in februari kwam KV Mechelen op de proppen. Vol ongeduld om zo snel mogelijk in Europa te voetballen keerde Bandé terug naar België om een tweejarig contract te tekenen, met een optie op nog twee seizoenen. De manager die de deal hielp te bezegelen was de Guinese Belg Dany Sidibé, een zakenrelatie van Jean Kindermans, hoofd jeugdopleiding van Anderlecht, maar ook van Fi Vanhoof, gewezen sportief directeur bij Malinwa. ‘We testten bij KV Mechelen onder het toeziend oog van Yannick Ferrera en die was snel overtuigd’, zegt Sidibé.

Bureima Maiga is niet verrast. ‘Ik ken het soort spelers dat past bij de Belgische competitie en ik was er honderd procent zeker van dat Hassane zich zou kunnen doorzetten. Bij Anderlecht was het drummen voor een plaatsje, maar toch zag ik dat Hassane de chouchou was van de trainer. Dat sterkte mijn overtuiging dat hij zich bij een andere Belgische club moest aanbieden. Mijn ervaring deed me eerder denken aan Lokeren, maar Dany deed er goed aan om KV Mechelen voor te stellen.’

Negen maanden later is het succes van Hassane Bandé ook een zege voor de sportief directeur van FC Salitas, die op een ‘Bandéeffect’ hoopt om nog talenten uit zijn opleidingscentrum te kunnen stallen in ons land. ‘Ik kan u trouwens al zeggen dat er deze winter twee van onze jongens naar België zullen komen, eentje naar Lokeren (Ouattara Ben Quadir, nvdr) en eentje naar Mechelen (Boni Trova, nvdr). België is een gastvrij land en een ideale springplank voor onze voetballers. We zouden gek zijn om daar niet van te profiteren.’

YouTubevideo

De droom van Bandé duurt voort met zijn transfer naar Ajax, een overgang die dus nog niet deze winter zal gebeuren. Dat maakt ook de entourage van FC Salitas tevreden, aangezien ze het succes van de Mechelse aanvaller willen aanwenden om meerdere spelers een kans te bieden in België. Dany Sidibé is wel blij dat zijn telefoon niet meer roodgloeiend staat. ‘Eenmaal KV Mechelen de optie lichtte, waren wij niet gehaast om een transfer te forceren, maar toegegeven: het doet deugd om niet meer de hele tijd telefoontjes te beantwoorden.’

Minder opgetogen met de overgang naar Ajax zijn ze allicht bij alle Europese clubs die de afgelopen weken met veel interesse de ontwikkelingen van Bandé bij KV Mechelen op de voet volgden. PSV, Newcastle, Barcelona, Manchester United, Arsenal, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen, Stuttgart, Inter, Fiorentina, Lille: de scouts van al deze clubs kwamen al minstens één keer naar België om de Burkinese spits aan het werk te zien.

De speler zelf verbaast er zich over: ‘Alles is zo snel gegaan. Ik ben nog maar amper zes maanden in België en ik moet al nadenken over mijn toekomst op korte termijn. Het laat me uiteraard niet onberoerd dat er zoveel internationaal gerenommeerde clubs naar mij kwamen kijken, maar eerlijk waar: het heeft me nooit stress bezorgd. In Afrika zeiden ze me al dat veel mensen mijn YouTubevideo bekeken. Ik voelde daardoor geen extra druk. Hier is het net hetzelfde: als ik goed presteer op het terrein, zal de rest automatisch volgen.’

Een iets minder dan acht minuten durende video van povere kwaliteit, waarop lege tribunes en voetbalvelden in een bedenkelijke staat te zien zijn, trok in eerste instantie enkel de aandacht van goed geïnformeerde scouts. Tien dagen geleden bekeken nog maar 500 mensen het filmpje, maar sinds zijn recordtransfer naar Ajax ging een veelvoud aan Amsterdamse supporters op zoek naar beeldmateriaal van hun nieuwste aanwinst. Aan Bandé de opdracht om de komende maanden nog meer van zich te doen spreken en zo de harten van de Ajaxaanhang te winnen nog voor hij er daadwerkelijk voetbalt.

Lid van de Hengsten

Vorige maand maakte Hassane Bandé tijdens de 4-0-zege tegen Kaapverdië zijn debuut voor de nationale ploeg van Burkina Faso. ‘Het team rekent voortaan op mij’, vertelt Bandé’, en ik ben er heel trots op dat ik iets kan doen voor mijn vaderland.’ Les Etalons (de Hengsten), zoals de bijnaam van het Burkinese voetbalelftal luidt, slaagden er net niet in om zich voor de eerste keer te plaatsen voor de eindronde van het WK, maar het team van de Portugese bondscoach Paulo Duarte beschikt over heel wat talent, met naast Bandé onder meer ook Bertrand Traoré (Lyon, ex- Chelsea). Begin dit jaar behaalde het West-Afrikaanse land nog een derde plaats op het Afrikaanse landenkampioenschap. Onder leiding van Paul Put speelde het in 2013 zelfs de finale, die het met 1-0 verloor van Nigeria.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content