‘Kompany en Vercauteren zijn twee hanen op één erf, dat lijkt om botsingen te vragen’

© Belga Image
Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, ziet dat de chaos bij Anderlecht nog niet voorbij is.

Eigenlijk is het gezichtsverlies voor Vincent Kompany, de komst van Frank Vercauteren. Hoe Anderlecht zich ook in allerhande bochten wringt en uitslooft om het allemaal te kaderen, het zo geïdealiseerde project wordt eigenlijk gewoon in de prullenmand gegooid. Een kaakslag is het voor al die mensen, Marc Coucke voorop, die dachten dat ze met een marketingstunt de achterban zouden sussen en de club reanimeren. Dat eerste is een hele tijd gelukt, tot de sportieve neergang bleef duren en het trotse instituut met de rug tegen de muur stond.

Kompany en Vercauteren zijn twee hanen op één erf, dat lijkt om botsingen te vragen

Natuurlijk kon Anderlecht deze situatie niet laten aanmodderen, zeker niet toen de lang geduldige supporters in opstand kwam. Daar blijven ze in het Astridpark heel gevoelig voor. Maar of de constructie met Vercauteren en Kompany zal werken, is zeer de vraag. Wat dat betreft neemt Anderlecht nog maar eens een risico nadat het dat tijdens de transferperiode ook al een paar keer deed. Twee sterke persoonlijkheden naast elkaar, twee hanen op één erf, dat lijkt om botsingen te vragen. Het is duidelijk dat één van beiden de verantwoordelijkheid zal dragen. Vercauteren, op het einde van deze maand 63 jaar, is er niet de man naar om uit te voeren wat Kompany, 33 jaar, hem oplegt. En het realistisch voetbal van Vercauteren past niet bij de filosofie van Kompany die ondanks de rampzalige competitiestart overtuigd blijft van zijn project. Het valt te hopen dat er voor de dagelijkse werking heel duidelijke afspraken zijn gemaakt.

Over het vakmanschap van Frank Vercauteren bestaat er niet de minste twijfel. Hij zal de trainingsintensiteit opvoeren en het elftal niet constant door elkaar husselen. De Brusselaar is een voetbaldier, hij kent het huis door en door en de ergernissen uit het verleden, toen hij in 2007 als trainer werd ontslagen moeten zijn doorgespoeld. Vercauteren is koppig en zeer principieel zoals medio 2018 bleek toen hij met Cercle Brugge wel kampioen werd in 1B, maar uiteindelijk toch niet bleef.

Met de media heeft de van nature introverte Vercauteren de afgelopen jaren een verstoorde relatie. Hij lijkt de pers te beschouwen als een noodzakelijk kwaad, uit zijn houding blijkt een zeker misprijzen, al is het nooit duidelijk geweest wat tot deze omslag heeft geleid. Als voetballer was Vercauteren namelijk altijd heel open, hij praatte telkens weer boeiend en verhelderend over zijn vak.

Het is duidelijk dat Frank Vercauteren voor ervaring zal kiezen. Nu al werd Kompany verweten dat hij de jeugd overbelastte, hoe moet dat dan zijn als straks de zware velden eraan komen? De koerswijziging moet Marc Coucke aan het denken zetten. Sinds hij voorzitter werd, is het geen moment rustig geweest op Anderlecht. Verkeerde keuzes op sleutelposities, een niet in te dijken ontslagregen in de buik van de club, zelfs dat wat door de grootste critici als een gigantische stunt werd beschouwd, het aantrekken van Kompany, draaide uit op een fiasco. Dat alles samen kan Coucke niet onberoerd laten.

De korte onderbreking van de competitie is voor Frank Vercauteren het ideale moment om nieuwe patronen in het elftal te slijpen. De zege in Charleroi, kennelijk onder het commando van Jonas De Roeck, is een opsteker. Nadien volgt een thuiswedstrijd tegen STVV en een verplaatsing naar Eupen. Bij zijn laatste passage op Anderlecht zei Vercauteren na nederlagen steevast dat zijn spelers niet hadden uitgevoerd wat er hen was gevraagd. Waarbij je je afvroeg of die opdrachten niet te hoog gegrepen waren.

Met dat soort analyses zal Frank Vercauteren nu niet moeten komen. Hij moet Anderlecht fysieke scherpte en een houvast geven. En een generatie onder controle houden die zichzelf wel eens wil overschatten. Zodat de laatste aflevering van deze soap is geschreven.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content