Koningsblauwe krijgers op karakter

© belgaimage

Schalke 04 toont onder coach Domenico Tedesco veel leergierigheid en onvermoede taaiheid.

Dertien opeenvolgende wedstrijden ongeslagen, inclusief plaatsing voor de kwartfinales van de DFB-Pokal na nipte 1-0-winst tegen FC Köln dankzij de talentvolle middenvelder Max Meyer (22): Schalke 04 trok alvast met een bijzonder positief gevoel de winterstop in. De amper 32-jarige coach Domenico Tedesco kan met een rapport van 30 op 51, weliswaar op 11 punten van het ongenaakbare Bayern München, terugblikken op mooie eerste maanden als hoofdtrainer bij de ambitieuze club uit Gelsenkirchen.

‘We mogen ons zeker niet laten misleiden door dit tijdelijke klassement’, waarschuwt de man die na amper dertien duels overkwam van tweedeklasser Erzgebirge Aue als opvolger van Markus Weinzierl en een overeenkomst tekende tot 2019. ‘Een echte balans kun je pas maken na het slot, wanneer de echte cijfers blijven staan.’ Maar het doet hem duidelijk veel deugd dat routinier Naldo (35) tweemaal aan de basis lag van ultiem puntengewin via belangrijke gelijkmakers tegen Borussia Dortmund (4-4, na een 4-0 na 25 minuten) en Eintracht Frankfurt (2-2, en 2-0 na 66 minuten).

Bij de Königsblauen wordt tegenwoordig snel verwezen naar het feit dat ze graag het laatste woord hebben en maximaal gebruikmaken van een soort intelligent en compact countervoetbal. Die karaktertrek werd er met veel precisie ingeslepen door hun ambitieuze coach, die op zijn tweede met zijn familie vanuit het Italiaanse Cosenza vertrok naar Baden-Württemberg. Tedesco studeerde af als innovatiemanager en geldt als een laptoptrainer, die zijn spelers inspireert met het analytische gedeelte van het voetbal. ‘Ik voel me bevoorrecht’, zo luidt het officieel uit zijn mond.

Het huidige succes is ook het resultaat van de nieuwe koers die de club sinds anderhalf jaar voert via de technisch directeur Christian Heidel. Bij FSV Mainz 05 was hij de man die Jürgen Klopp en Thomas Tuchel lanceerde.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content