Man boven vrouw

© belgaimage

Martina Navratilova versus John McEnroe had een hoogstaande tennismatch kunnen zijn, als zij tot hetzelfde geslacht zouden behoren. Martina en John, twee geslachten, één sport, twee BBC-commentatoren, verschillend loon. Het was weer even geleden dat de man-vrouwongelijkheid stof deed opwaaien. Navratilova blies deze discussie nieuw leven in.

Beide coryfeeën zijn te zien bij de BBC als tenniscommentator. Voor hetzelfde werk wordt McEnroe tien keer meer betaald dan zijn vrouwelijke collega Navratilova. Raar toch? Nochtans is dit schering en inslag in de sportwereld. Rode Duivels verdienen meer dan Red Flames en Jan Mulder verdient meer dan Imke Courtois voor dezelfde analyse tijdens een voetbalmatch. We vinden het maar normaal.

Nochtans leken we op goede weg. Tennis was een van de eerste sporten die zorgde voor een gelijk prijzengeld voor de winnaar en winnares van een Grand Slam. Ook België volgde al een enkele keer dit voorbeeld: veldrijdster Sanne Cant kreeg evenveel als Wout van Aert voor haar WK-overwinning.

Is de sportwereld nog steeds een mannenbastion? Ja! Het is met spijt in het hart dat ik ‘ja’ moet antwoorden op deze vraag. Naar aanleiding van het EK in Frankrijk werd Imke Courtois toegevoegd aan het mannenpanel voor de analyse van voetbalwedstrijden. Imke werd een blijver, maar kreeg geen vrouwelijke collega naast zich. Het gerucht doet de ronde dat er een vrouw bijkomt voor het WK.

Ook bij Sporza werden de laatste jaren nieuwe sportankers aan het team toegevoegd met Ruben Van Gucht en Aster Nzeyimana als bekendste gezichten. Ook hier geen vrouwelijk gezicht. Ik vraag me af door wie Catherine Van Eylen vervangen zal worden wanneer ze op pensioen gaat. Mannenbastion.

Helaas zijn veel sportgerelateerde media in hetzelfde bedje ziek. Ik ben een fervente lezeres van Sport/Voetbalmagazine en moet vaststellen dat er amper artikelen van vrouwelijke pen afkomstig zijn. Is het zo dat een vrouw per definitie minder af weet van sport dan een man? Denken we in deze moderne maatschappij nog steeds zo zwart-wit?!

Ik ben boos, maar vooral teleurgesteld. Boos omdat ik in een maatschappij leef waarin de man-vrouw-ongelijkheid nog sociaal aanvaard lijkt. Teleurgesteld omdat ik als vrouw misschien nooit mijn droom van sportjournalist/columnist zal waarmaken. Boos en teleurgesteld omdat ik waarschijnlijk niet meer de man-vrouw-gelijkheid zal meemaken, hopelijk de komende generaties wel.

Het is contradictorisch dat we wel geloven dat een man en een vrouw op basis van wetenschap gekoppeld kunnen worden, dat bewijzen de kijkcijfers van Blind getrouwd, maar we geloven niet dat een vrouw een job even goed, of zelfs beter, kan doen dan een man en dus recht heeft op een gelijke verloning.

In het zog van Navratilova hoop ik ook mijn steentje bij te dragen aan deze discussie waardoor ogen geopend worden. Vrouwen hebben zo hard gevochten voor stemrecht en onderwijs. Een nieuw gevecht dient zich aan, dat voor gelijke verloning en gelijke kansen. Ik wil mijn schouders hieronder zetten, jij toch ook?

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom

bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content