Italië: na Gigi komt Gigio

© BelgaImage
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Na de WK-uitschakeling tegen Zweden speelt Italië nog eens een wedstrijd, voor het eerst zonder Buffon.

Argentinië is de tegenstander van een prestigieus oefenduel in het Etihad Stadium van Manchester City op 23 maart. Na 175 wedstrijden voor de Squadra Azzurra ruimt Gianluigi Gigi Buffon (40) plaats voor zijn opvolger. Dat is de nog altijd maar 19-jarige Gianluigi Donnarumma, ook wel Gigio genoemd.

De 1,96 meter grote keeper werd geboren in Napoli, maar zit al van 2013 bij AC Milan. Hij is al sinds jaar en dag een Milanfan. ‘Toen ik jong was, vond ik het leuk als Kaká en Sjevtsjenko scoorden.’

Bij de Rossoneri maakte hij zijn debuut tussen de palen op 25 oktober 2015 tegen Sassuolo. Hij was toen 16 jaar en 242 dagen oud, 13 dagen ouder dan de illustere Giuseppe Sacchi, de jongste doelman ooit in de Serie A. Toen al werd Donnarumma omschreven als ‘de nieuwe Buffon’. Ondertussen is hij een vaste waarde in doel bij het team van Gennaro Gattuso.

Droom

‘Hij is een kerel met uitzonderlijke kwaliteiten, hij zou mijn zoon kunnen zijn’, zegt Buffon over Donnarumma.

De jonge doelman heeft alvast dezelfde vaderlandsliefde als zijn voorganger. ‘Spelen voor Italië doet je hart sneller slaan’, zegt hij in FourFourTwo. ‘Als je het volkslied hoort voor de wedstrijd, moet je beginnen huilen. Het is een droom van veel kinderen om voor Italië te voetballen en ik ben blij dat ik die droom verwezenlijkt heb.’

Bij de Squadra Azzurra kon Donnarumma twee jaar lang rijpen in de schaduw van zijn idool en mentor. Tegen Argentinië staat hij er voor het eerst ‘alleen’ voor. ‘Ik hoop dat ik ook maar een fractie kan presteren van wat hij gedaan heeft, want er is niemand zoals Buffon’, blijft Donnarumma bescheiden.

‘Dollarumma’

Dat hij nu de nummer één is bij Italië, zal zijn waarde nog verhogen. De keeper verlengde afgelopen zomer zijn contract nog wel tot 2021 met een jaarloon van zes miljoen euro, maar de topclubs staan in de rij voor hem, weet ook zijn makelaar Mino Raiola.

Bovendien heeft Gigio een moeilijke relatie met de Milanfans, die hem al als ‘Dollarumma’ bestempelden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content