Niko Kovac, een risicotrainer

© BELGAIMAGE

Niko Kovac, de nieuwe trainer van Bayern München, is een vulkaan die constant nieuwe ideeën uitspuwt. Toch verliest hij nooit de controle over zichzelf.

Een geschenk uit de hemel werd Niko Kovac genoemd, toen hij in het seizoen 2015/16 het tegen de degradatie bikkelende Eintracht Frankfurt in maart overnam en na barragewedstrijden redde. Eén jaar later leidde hij de ploeg naar de bekerfinale. Kovac had ervoor gezorgd dat zijn team verschillende systemen beheerste en zich tactisch heel gemakkelijk aan de tegenstander kon aanpassen. Dit seizoen knokt Eintracht Frankfurt mee om een Europees ticket.

Precies twee jaar nadat hij in Frankfurt arriveerde, tekent Niko Kovac (46) voor Bayern München, dat voor hem een afkoopsom van 2,2 miljoen euro dokte. Het is een volgende stap in de trainerscarrière van de in Berlijn geboren Kroaat. Ooit was Kovac een gepassioneerde, ambitieuze middenvelder, een leider die altijd voorop ging in de strijd. Hij speelde 83 interlands en kwam eerder, tussen 2001 en 2003, al uit voor Bayern München. Daar krijgt hij nu de kans om de lat nog wat hoger te leggen.

Niko Kovac heet een extreem veeleisende trainer te zijn. In zijn honger naar succes wilde hij zichzelf weleens voorbijlopen. Bij een grootmacht als Bayern München kan de constant naar nieuwe methodes zoekende trainer zichzelf verder ontwikkelen. Kovac werkt met zijn broer Robert als een van zijn assistenten en houdt er niet van om openlijk over zijn werkmethodiek te praten. Die lijkt wel een staatsgeheim. Tegenover journalisten pleegt hij trouwens een zekere afstand te bewaren.

Voor Bayern München is Niko Kovac een risicokandidaat. Hij heeft geen enkele internationale ervaring, ook al was hij bondscoach in Kroatië, waar hij trouwens werd ontslagen. Maar veel andere mogelijkheden waren er niet voor Bayern dat er lang – te lang – van uitging dat Jupp Heynckes wel zou blijven. Ook had die al meteen gezegd dat daar geen sprake van kon zijn. Intussen was een andere mogelijke kandidaat, Thomas Tuchel, in beeld bij Paris Saint-Germain. Zo kwam Bayern München uiteindelijk bij Niko Kovac terecht, nadat onder meer ook Ralph Hasenhüttl (RB Leipzig) in beeld was.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content