Nooit saai met Samy

© belgaimage

Tien jaar geleden streek Maged Samy op het Lisp neer en redde de club van het faillissement. Maar een verjaardag om te vieren is het niet geworden.

Tien jaar geleden daagden op een doordeweekse avond op 10 oktober 6292 toeschouwers op voor de banale tweedeklassewedstrijd tussen Lierse en UR Namur. Eindstand 1-1, met de thuisgoal van de Schot Charlie Miller. Het was de derde hoogste opkomst op het Lisp dat seizoen, na de wedstrijd tegen Kortrijk, dat met Hein Vanhaezebrouck kampioen zou worden, en de derby tegen Antwerp. De reden? De nieuwsgierigheid naar de man die vanuit Egypte kwam om Lierse te redden. Een paar weken eerder was een geplande algemene vergadering met maar één agendapunt (het faillissement) uitgesteld omdat eigenaar/voorzitter Leo Theyskens naar Egypte was afgereisd op zoek naar een ultieme redder. Groot was eenieders verbazing op het Lisp toen er inderdaad een delegatie uit dat land arriveerde. Maged Samy en zijn broers lieten zich die avond het warme applaus welgevallen. Een paar weken later kocht de familieholding Wadi Degla de club met het bijbehorende onroerend goed.

Maged Samy droomde van het opleiden van eigen en Afrikaans talent dat de club op het Europese podium moest hijsen. ‘Ook in België speelt de kampioen Champions League, maar hier een ploeg kopen is veel goedkoper dan in Engeland’, verklaarde hij zijn investering. Maar tien jaar later is er van een nieuw stadion en Europees voetbal, laat staan Champions League, niets terechtgekomen. De jeugdacademie is al opgedoekt en leverde amper geld op. Daardoor staat Lierse na de mislukte promotie van vorig seizoen te koop. Maged vindt de 49 miljoen euro die zijn bedrijf in tien jaar geïnvesteerd heeft welletjes, maar geïnteresseerde buitenlandse groepen aarzelen bij de overnameprijs – inclusief gronden – van de schuldenvrije club.

Intussen is William Still (hij werd afgelopen weekend 25) de twaalfde hoofdtrainer die aan de slag ging op het Lisp sinds Maged arriveerde. Goed voor de veertiende trainerswissel in tien jaar onder de flamboyante Egyptenaar. Het langst in het zadel (twee en een half jaar) bleef de allereerste trainer, Herman Helleputte. Daarna was Chris Janssens (één seizoen en vier maanden) het langst in dienst. Eric Van Meir was het vaakst hoofdtrainer: drie keer. Het beoogde sportieve en financiële doel werd nooit bereikt, maar saai is het op het Lisp nooit geweest.

Geert Foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content