Johan Plancke verlaat SV Roeselare voor KV Oostende. Dat is (g)een verrassing.

Bij SV Roeselare diende gedelegeerd bestuurder Johan Plancke zijn ontslag in. Hij maakte bekend dat hij naar KV Oostende gaat om er Hugo Broos, de nieuwe technisch directeur, bij te staan. Dat is een verrassing, want was de Roeselarenaar niet de vertrouwenspersoon van Hawken Xi Liu, de steenrijke Chinese zakenvrouw die in 2016 de club van hem overnam? Samen zouden ze zo snel mogelijk de promotie naar 1A realiseren. Daar waren ze vorig seizoen al meteen dicht bij, met een kwalificatie voor de promotiefinale tegen Antwerp.

Maar dit seizoen is een enorme afknapper: SV Roeselare moet nu tegen de degradatie naar het amateurvoetbal strijden. Daardoor nam de druk op Plancke almaar toe. Eerder dit seizoen kwam het al tot een breuk tussen de club en zijn echtgenote, die vorig jaar haar job opgaf om als zijn rechterhand in dienst van KSVR te treden. Dat Plancke nu zelf ook vertrekt, heet daarom geen grote verrassing te zijn en al zeker niet omdat KV Oostende zijn nieuwe bestemming wordt. Luc Devroe is immers een vriend van hem. Dat zorgde voor een samenwerking tussen beide clubs. KVO speelde twee jaar geleden zelfs zijn play-off 1-thuiswedstrijden in Roeselare, toen het zijn stadion aan het verbouwen was. ‘Ik was toe aan iets nieuws en ik beschouw het als een promotie’, zegt Plancke. ‘Misschien zorgt mijn vertrek ook wel voor nieuwe ideeën bij de club. Een eik van vijftig jaar is niet meer zo flexibel. Misschien was ik hier wel wat vastgeroest.’

Veel wijst erop dat de invloed van Jacques Lichtenstein almaar is toegenomen – de spelersmakelaar die Hawken Xi Liu naar Schiervelde leidde – onder meer door het feit dat François Kompany nu toch een nieuw contract tekende. In elk geval verzekerde de club dat de ambitie groot blijft. Plancke zal worden vervangen door een CEO en een TD.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content