STVV: op zoek naar de nieuwe Schoofs en/of De Norre

© BELGAIMAGE
Alain Eliasy Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

De eerste selectie van Balongo en Doore staat symbool voor nieuwe jeugdpolitiek van STVV.

Twee opvallende namen vrijdag in de kern van STVV voor de derby tegen Genk: Thomas Doore (18) en Nelson Balongo (19), twee jonkies die samen met Ian Opdenakker (19) en Hamza Massoudi (18 jaar) mee mochten op winterstage met de A-kern. Uiteindelijk haalde enkel Doore, afgelopen zomer van Anderlecht overgekomen, het scheidsrechtersblad. De pijlsnelle Balongo, die volgens de gps-gegevens van de club snelheden tussen de 35 en 40 km/uur kan halen, werd in laatste instantie naar de tribune verwezen. Door de vele afwezigen moest Marc Brys noodgedwongen teruggrijpen naar enkele jongeren, maar hij is niet het type dat zomaar cadeaus uitdeelt.

De selectie van het duo is een indicatie van de nieuwe koers die STVV volgt. Onder impuls van de Japanners willen ze op Stayen meer kansen geven aan Belgische jeugdspelers en ze zijn bereid om hiervoor de geldbeugel open te trekken. Doore tekent binnen twee weken zijn eerste profcontract en Balongo zette in augustus zijn krabbel onder een overeenkomst die qua financiële voorwaarden ruim het voorstel van onder meer Standard overtrof. Niet zo lang geleden moest STVV lijdzaam toezien hoe jongeren in het laatste stadium van hun ontwikkeling de club verlieten. Medio 2015 speelden de Truienaars Jordan Renson, die zo’n 70.000 euro opbracht, en Livio Milts aan Club Brugge kwijt. Maxime Busi verhuisde vorige zomer naar Charleroi. Drie spelers dus die STVV aan boord had moeten houden.

De vier tieners die Brys dit seizoen moet klaarstomen voor eerste klasse hebben een ding met elkaar gemeen: het zijn spelers die tijdens de cruciale jaren van hun opleiding – grofweg van hun 12 tot 16 jaar – hun opleiding elders hebben doorlopen. STVV is een club die amper jongens uit de eigen kweek laat doorgroeien en vooral jeugdspelers bij topclubs recupereert op het einde van hun pubertijd. Dat businessmodel pakte de voorbije jaren goed uit: het investeerde relatief weinig in Junior Edmilson en Casper De Norre, maar kon ze wel voor veel geld doorverkopen. Op termijn is het de bedoeling dat de Limburgers zelf spelers opleiden vanaf de bovenbouw (U14) – de laatste vijftien jaar lukte dat enkel met Rob Schoofs, Simon Mignolet en Giel Deferm. Naar alle verwachtingen zal de eerste grote lichting pas binnen dit en vijf jaar klaar zijn. ‘Spelers die we zelf opleiden moeten de voorkeur krijgen’, zegt Nicky Hayen, trainer van de U18. ‘Maar als we iemand kunnen halen van een topclub die twee keer zo goed is dan wat we zelf in huis hebben, dan mogen we dat niet liggen. Binnen de club zal iedereen dat snappen.’

De inhaalrace werd vorig seizoen al ingezet met de herstructurering van de jeugdopleiding. STVV is zelfs een van de weinige clubs in België waarvan alle trainers vanaf de U13 op voltijdse basis aangeworven zijn. Een van de pijlers van de jeugdopleiding, het sportinternaat voor 16- tot 20-jarigen dat in het voormalige Cicindria Hotel was gevestigd, is deels weggevallen. Op termijn wil STVV de locatie in hartje Sint-Truiden opnieuw voluit integreren in het traject van bepaalde categorieën jeugdspelers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content