Revolutie in zwemwereld: waarom topzwemmers dreigen met een boycot van de Olympische Spelen

© BELGAIMAGE
Chris Tetaert Vaste medewerker Sport/Voetbalmagazine

Dertig topzwemmers verklaarden openlijk hun liefde aan de International Swimming League, waardoor ze op ramkoers met de internationale zwemfederatie liggen en dreigen met een boycot van de Olympische Spelen in Tokio.

Sarah Sjöström, Adam Peaty, Katinka Hosszú, Ryan Murphy, Federica Pellegrini, Gregorio Paltrinieri, Chad Le Clos… Het was een indrukwekkende parade van olympische kampioenen die van over de hele wereld waren ingevlogen om op Stamford Bridge, thuishaven van Chelsea Football Club, hun steun te betuigen aan de International Swimming League (ISL). Tot wanhoop van de Fédération Internationale de Natation (FINA), die met schorsingen van zwemmers en federaties dreigt.

‘De ISL en FINA kunnen perfect naast elkaar bestaan, op voorwaarde dat de rol van de internationale zwemfederatie zich beperkt tot het handhaven van de reglementen. En niet, zoals het al 110 jaar doet, het leven van de atleten wil bepalen. Zwemmers hebben recht op een eerlijke verdeling van de inkomsten’, zegt Konstantin Grigorisjin, de Oekraïense miljardair die aan de wieg van ISL stond.

‘De heren van de FINA lijken niet te beseffen dat zwemmers in de globale sport- en entertainmentindustrie – een miljardenbusiness – moeten vechten voor hun plaats en aandacht. Daarom moet er gezocht worden naar spannende formats die, met de hulp van technologische hoogstandjes, ook nieuwe jonge fans aanspreken.’

De eerste grote meeting van de ISL, midden december in Turijn, werd onder druk van de FINA geschrapt, waarna de internationale zwemfederatie zelf met een nieuw format – Champions Swim Series – op de proppen kwam. Maar, vindt de ISL, zwemmers moeten meer inspraak hebben en vooral een groter deel van de koek krijgen.

Momenteel vloeit slechts tien procent van de inkomsten terug naar de atleten, die na hun carrière niet kunnen terugvallen op een pensioen of verzekering. De ISL pleit voor een 50-50-verdeling van alle inkomsten uit ticketing, televisierechten en sponsoring.

Om zijn punt duidelijk te maken, overhandigde Grigorisjin een symbolische cheque met zes nullen aan Sarah Sjöström, die niet meer bijkwam van het lachen. Vorig jaar had ze van de FINA 10.000 dollar (8767 euro) gekregen toen ze het wereldrecord op de 100 meter vrije slag scherper had gesteld, met haar finaleplaatsen en medailles op de Spelen in Rio (goud, zilver en brons) had ze volgens de fiftyfifty-regeling recht op 6 miljoen dollar (5,2 miljoen euro).

Rachel Aleks, professor arbeidsrecht aan de Cornell University (New York), was duidelijk. ‘Jullie, zwemmers, zijn niet vervangbaar. Als de FINA geen toegevingen doet, moeten jullie overwegen om de grote toernooien te boycotten.’

Ook de Britse zwemmer Adam Peaty pleitte voor solidariteit. ‘Als ze een van ons schorsen omdat hij of zij deelneemt aan een meeting van de ISL, dan gaat niemand naar het WK of de Spelen in Tokio’, zei de wereldrecordhouder/olympisch kampioen op de 100 meter schoolslag.

Olympische Spelen zonder de beste zwemmers van de wereld, het lijkt ondenkbaar…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content