Bezorgen Benavente en Rezaei Charleroi een lucratief WK?

© belgaimage
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

Als het duo deelneemt aan het WK, zou dat Sporting Charleroi 300.000 euro kunnen opleveren.

Ook al stagneerden ze de voorbije weken een beetje, het was toch verrassend om Cristian Benavente en Kaveh Rezaei samen op de bank te zien zitten in het Guldensporenstadion.

Toen hij uitleg gaf over de reden waarom hij zijn smaakmakers niet had opgesteld, had Felice Mazzu het over zaken die slechts onrechtstreeks met het seizoen van Charleroi te maken hebben: ‘Die spelers maken kans op een selectie voor het WK met hun nationale ploegen en daarom bestond er een risico, zelfs onbewust, dat ze in duels niet helemaal voluit zouden gaan.’

Vanaf woensdag zal Rezaei inderdaad deelnemen aan een stage van twee weken met de Iraanse ploeg, met daarin drie vriendschappelijke wedstrijden. Dat zijn evenveel kansen om bondscoach Carlos Quieroz te overtuigen om hem komende zomer mee te nemen naar Rusland.

De uitdaging is gelijkaardig voor Benavente, die door Ricardo Gareca is opgeroepen voor de wedstrijden van Peru tegen Kroatië en IJsland. Ook Benavente wil zich bewijzen in de Selección met het oog op het WK.

Subsidies

De deelname van de twee Zebra’s aan de wereldbeker zou de kas van Sporting kunnen spekken. Onrechtstreeks, omdat WK’s altijd een goede gelegenheid zijn om met een topprestatie een mooie transfer te versieren, maar ook rechtstreeks, dankzij de subsidies die clubs van de FIFA krijgen voor de deelname van hun spelers aan het WK.

De FIFA deelt ongeveer 170 miljoen euro uit. Daarmee kan het clubs schadeloos stellen à rato van 6927 euro per speler per dag, vanaf twee weken voor de eerste match van het land tot de dag van de uitschakeling. Als Iran en Peru er in de eerste ronde uit liggen, betekent dat 25 dagen. Voor elk van beide spelers zou Charleroi dus 173.175 euro ontvangen.

Maar waar Sporting de volledige som incasseert voor Benavente, zou het slechts twee derde daarvan krijgen voor Rezaei. De bedragen worden immers systematisch in drieën verdeeld: één deel voor de club van de speler op het moment van het WK, één voor zijn club in het seizoen 2017/18 en ook één voor de club in 2016/17. En toen was Rezaei inderdaad nog geen Carolo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content