Rusland

© Sputnik

trainer Stanislav Tsjertsjesov (RUS)

Kijkt u als coach van het gastland uit naar het toernooi of vreest u dat de druk te groot zal worden?

‘Eerlijk? Ik zal zo veel mogelijk proberen te genieten. Het is een uitdaging, ja, maar tegelijk ook een uitzonderlijk privilege om Rusland op een WK in eigen land te mogen coachen. Alleen blijft het jammer dat we de voorbije maanden met blessures werden geconfronteerd, zodat we op een paar posities nieuwe en vooral jonge spelers moesten integreren. In de voorbereiding speelden we tegen vier toplanden ( Argentinië, Spanje, Brazilië en Frankrijk, nvdr) omdat we ons in de eerste plaats wilden testen, maar door het gelijkspel tegen Spanje en vooral de drie nederlagen is het scepticisme toegenomen. Daar moeten we mee leven, maar in de voorbereiding hebben we er alles aan gedaan om scherp aan de start van het WK te komen.’

Elk land kan op een eindronde verbazen. Wij dus ook.

Hoe moeilijk was het om die vele blessures op te vangen?

‘Ik moest vooral sleutelen aan de verdediging, nadat duidelijk werd dat de twee centrale verdedigers – Georgi Dzjikia en Viktor Vasin – het WK zouden missen. Ik had een alternatief, maar dat zagen die twee andere jongens ( Aleksej en Vasili Berezoetski, die in maart een punt achter de nationale ploeg zetten, nvdr) niet zitten. Daarom zullen we wellicht in een iets andere veldbezetting aan het toernooi beginnen. Niet vanzelfsprekend, maar er is geen andere keuze.’

Aleksandr Golovin
Aleksandr Golovin© AFP

Ook aanvaller Aleksandr Kokorin viel met een kruisbandblessure uit. Wat vreest u meer: een wankele verdediging of een aanvalslinie die in die vier oefenwedstrijden amper scoorde?

‘Ik vrees niets. Blessures zijn inherent aan het voetbal. We werden de voorbije maanden zwaar op de proef gesteld, ja, maar ik maak me sterk dat we goed voor de dag zullen komen. Tussen november en maart heb ik de groep amper gezien, maar in de aanloop naar het toernooi zijn we 24 dagen samen. Dat zou genoeg moeten zijn om de aanpassingen met succes door te voeren.’

Wat is het doelvan Rusland?

‘Dezelfde als ieder andere coach. Via de groepsfase proberen door te stoten naar de achtste finales. Een WK-eindronde is als een competitie gewichtheffen: je begint nooit met het zwaarste gewicht. Het eerste doel is de groepsfase overleven.’

Gaat u akkoord dat de groep van Rusland een van de gemakkelijkste van het toernooi is?

‘Saoedi-Arabië, Egypte en Uruguay zijn inderdaad niet vergelijkbaar met Frankrijk, Argentinië of Duitsland, maar het zijn wel goede teams. Kijk naar Egypte. Geen grote namen, maar ze beschikken toch over een paar jongens die in de Premier League spelen ( Ahmed Hegazi en Ali Gabr, West Bromwich Albion, en Mohamed Elneny, Arsenal, nvdr), terwijl Mohamed Salah een aanvaller van wereldniveau is. Veel ploegen zullen Egypte onderschatten, wij niet. Net zoals we ook Saoedi-Arabië niet zullen onderschatten. Elk land kan op een eindronde verbazen. Wij dus ook.’

Mario Fernandes
Mario Fernandes© BELGAIMAGE

de kenner Boris Bogdanov

Russisch voetbaljournalist voor het weekblad Argumenty Nedeli

‘Het probleem is dat niemand weet wat dit team waard is, en in welk systeem het zal aantreden, omdat de coach twee jaar lang geëxperimenteerd heeft met namen en systemen. Het grootste probleem is het gebrek aan echte topspelers, en het feit dat bijna alle internationals in eigen land voetballen, waardoor ze erg weinig internationale ervaring hebben. De besten willen niet naar het buitenland, omdat er geen interesse is van absolute topclubs en omdat ze in eigen land veel meer verdienen dan ze bij kleinere buitenlandse clubs zouden krijgen.

‘De coach heeft ook weinig keus. Anders smeek je geen 38-jarige die internationaal al afscheid genomen had om terug te keren. Let maar op: ondanks zijn leeftijd zal Sergej Ignasjevitsj een van de beteren zijn. Qua goeie verdedigers zitten we krap. Had Nicolas Lombaerts zich laten naturaliseren, dan stond hij straks in de basis op het WK. In de selectie zijn er amper drie spitsen. Alleen Fedor Smolov is als aanvaller een certitude. Op het middenveld hebben we wel jong talent, met Aleksandr Golovin van CSKA Moskou die gegeerd is in het buitenland, en Roman Zobnin van Spartak. In doel blijft Igor Akinfejev een sterkhouder.

Rusland

‘Kortom: als we de groepsfases overleven, zal het een succes zijn. Dat is Rusland nooit eerder gelukt.’

rising star Aleksandr Golovin

Een goed WK zou de leider op het middenveld bij CSKA Moskou wel eens naar het buitenland kunnen helpen. Vorig jaar wilde Arsenal hem, maar CSKA Moskou wou toen niet van een vertrek weten. De aanbieding kwam te laat op het eind van de mercato, en de transfersom was niet hoog genoeg om CSKA nog te verleiden. De 22-jarige Golovin, afkomstig uit West-Siberië, debuteerde in maart 2015 in de hoogste klasse en mocht drie maanden later al met de nationale ploeg aantreden. Hij speelde ook al mee op het EK in Frankrijk. Vandaag geldt hij als hét jonge Russische talent. Golovin is op zijn best in een centrale rol maar kan op alle posities op het middenveld uit de voeten en beschikt over aanvallende en verdedigende kwaliteiten. Hij kan een bal recupereren, maar ook met een individuele actie een man uitschakelen of een goeie pass versturen. Hij is ook niet snel geïntimideerd, om niet te zeggen: van niemand bang. Maar zijn belangrijkste kwaliteit is er één die zeldzaam is in het Russische topvoetbal: hij denkt snel.

weetjes

Drie internationals uit de voorselectie hadden buitenlandse roots. De Braziliaanse verdediger Mario Fernandes nam in 2016 de Russische nationaliteit aan. Konstantin Rausch werd in Tomsk geboren als zoon van etnische Duitsers. Ook Roman Neustädter is een etnische Duitser die geboren werd in Dnjepropretovsk.

2 spelers

Slechts twee spelers komen niet uit de eigen Russische Premier League: doelman Vladimir Gaboelov (Club Brugge) en middenvelder Denis Tsjerisjev (Villardeal).

Rusland heeft opnieuw een tweeling in de selectie. Dit keer op het middenveld, waar Aleksej en Anton Mirantsjoek (beiden 22) van Lokomotiv Moskou actief zijn. Bij de vorige toernooien maakten verdedigers Vasili en Aleksej Berezoetski deel uit van de nationale selectie. Allebei komen ze op hun 35e nog steeds in de hoogste klasse uit voor CSKA Moskou.

66

Dat was eind mei de plaats van Rusland op de FIFA-ranking. Daarmee is het na Saudi-Arabië, dat 67e is, de laagst gerangschikte WK-deelnemer. In 2012 bekleedde Rusland zijn hoogste positie ooit: negende.

TRAINER

54 jaar ? Ex-doelman van onder meer Spartak Moskou, die zowel bij het Sovjetteam als de Russische ploeg onder de lat stond. ? Wachtte als coach 12 jaar op zijn eerste prijzen (titel en beker met Legia Warschau in 2016), waarna hij als bondscoach werd aangesteld.

Rusland
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content