SÉBASTIEN OGIER

© BELGAIMAGE

Nationaliteit: Frankrijk

Geboren: 17 december 1983 (34)

Team: M-Sport Ford

Auto: Ford Fiesta

Co-rijder: Julien Ingrassia (Fra)

Vorig seizoen: 1e

Aantal rally’s (zeges): 123 (40)

‘Één zaak is zeker: Sébastien Ogier zal nooit de negen wereldtitels van Sébastien Loeb evenaren’, besloten de analisten na het rallyseizoen van vorig jaar, waarin de Fransman zich pas na de voorlaatste manche in Groot-Brittannië van zijn vijfde opeenvolgende wereldtitel verzekerde. Een conclusie die hard aankwam bij de 34-jarige Ogier, een cavalier seul die al jaren met afgunst naar zijn legendarische landgenoot kijkt.

De sterren stonden goed voor Ogier. Wereldkampioen in het Junior World Rally Championship van 2008, een jaar erna zijn eerste podiumplaats – tweede in de Acropolis Rally – en een eerste zege in 2010, toen hij in Portugal 7 seconden sneller was dan Loeb. De twee werden ploegmaats bij Citroën Total, maar vrienden zouden het nooit worden. De verhoudingen bij de Franse autoconstructeur waren duidelijk: Loeb was de kopman en daar legden de tweede rijders – de Belg François Duval en, later, Dani Sordo – zich bij neer. Ogier, die een aanbieding van Ford had afgewimpeld, ging in 2011 meteen voor eigen succes.

SÉBASTIEN OGIER
SÉBASTIEN OGIER© BELGAIMAGE

Tijdens de rally van Duitsland, de negende van het seizoen, barstte de bom. Ogier had al 3 overwinningen op de teller, eentje minder dan WK-leider Loeb die in de aanloop naar de rally in Trier zijn contract bij Citroën met twee jaar had verlengd. ‘Ik win liever één wereldtitel mét hem, dan drie wanneer hij er niet meer zou bij zijn’, snauwde de skileraar uit Gap. La guerre des Seb, kopte L’Équipe, nadat Ogier – tweede na dag één, na Loeb – de teamorders naast zich had neergelegd en op de tweede dag naar de zege vlamde.

Hij verkaste naar Volkswagen Motorsport, dat het seizoen met een ondermaatse Skoda Fabia zou afhaspelen en zichzelf een jaar de tijd gaf om de Polo te perfectioneren. Met succes. Ogier pakte in 2013 zijn eerste wereldtitel. ‘Ik heb het altijd gezegd: ik ben de nummer één’, schreeuwde de Fransman, die in de zomer van 2014 trouwde met de Duitse televisiepresentatrice Andrea Kaiser, in een vorig leven de vrouw van Lars Ricken, ex-prof bij Borussia Dortmund en de nationale ploeg.

Ogier domineerde vier wereldkampioenschappen, waarin de afstand op de nummers twee – Thierry Neuville (2) en Jari-Matti Latvala (2) – onoverbrugbaar leek, tot Volkswagen er eind 2016 de stekker uittrok. In zijn Ford Fiesta (M-Sport) lijkt de Fransman, die slechts twee rally’s won, plots wél kwetsbaar.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content