Sérgio Conceição restaureert FC Porto

© BELGAIMAGE

De oud-sterkhouder van Standard piloteert FC Porto terug naar de top van de Portugese competitie. De finale van de beker is binnen bereik en Europees kan Liverpool het volgende slachtoffer zijn.

Porto wordt vandaag/woensdag overstelpt door Britse fans van Liverpool, te gast voor de achtste finales van de Champions League. Wat de Engelsen te zien gaan krijgen, is een stug geheel. Sérgio Conceição heeft Porto zijn grandeur van weleer teruggegeven, na een paar mindere jaren waarin de titel opnieuw naar Lissabon ging. De stilaan hoogbejaarde voorzitter Pinto da Costa, vorig jaar 80 geworden, kan weer wat geruster slapen. De voorbije jaren moeide hij zich minder dan vroeger en dat was te merken aan de sportieve resultaten. Geen titel meer sinds 2013, voor Porto is dat een eeuwigheid. Maar nu is er Sérgio, vorige zomer weggehaald bij Nantes.

De ‘nieuwe José Mourinho‘, las je vorige week na de bekerzege tegen Sporting op sociale media. 1-0 werd het, op 18 april is de terugwedstrijd. Een topcoach én een slecht verliezer. Iemand voor de korte termijn leek het tot dusver, vanwege nogal conflictueus, ook met zijn voorzitters. Zijn carrière als trainer? Elk jaar een andere ploeg. Een jaartje Standard (als assistent), en dan Olhanense, Académica, Braga en Guimarães. Zijn naam werd in 2016 al bij Porto genoemd, maar uiteindelijk kwam hij niet. Nantes viste hem in december op, Porto contracteerde hem afgelopen zomer, ondanks een doorlopend contract én goeie resultaten in Frankrijk. Of misschien dankzij…

Zijn devies: de club voor alles en naar namen kijk ik niet. Toen in oktober Iker Casillas uit doel verdween, deden veel geruchten de ronde: de directie zou de Spanjaard beu zijn, hij zou te zwaar wegen op het budget, … Na twee weken riep Conceição de pers bij mekaar. Het was zijn beslissing. De reden? Casillas had twee weken op training niks gedaan. Vorige woensdag stond de Spanjaard voor de beker nog eens in doel en hij presteerde sterk. Maar de nieuwe nummer één is José Sá, 25 en opgeleid op Madeira.

De verdediging van Porto is de beste van het land, maar of ze Europees goed genoeg is, vraagt de Portugese voetbalpers zich af. De match tegen Liverpool zal veel duidelijk maken.

De invloed van Sérgio Conceição is het grootst in het offensieve compartiment. De kracht van de ploeg lag in het verleden altijd in een sterk middenveld. Dat was de laatste jaren wat minder, maar Conceição wist Yacine Brahimi en Héctor Herrera naar een hoog niveau te tillen. En voorin beschikt hij met Vincent Aboubakar weer over een doelpuntenmaker. In de competitie 15 in 21 wedstrijden. Minder goals dan Jonas (Benfica) of Bas Dost (Sporting), maar Porto heeft wel twéé spitsen die scoren: naast Aboubakar ook Moussa Marega. En voor de beker tegen Sporting speelde TiquinhoSoares sterk.

Verliezen kan hij nog steeds niet, maar kalmer is Conceição alleszins, valt waarnemers op. Hij maakt minder ruzie met de directie en is veel minder geagiteerd langs de lijn. De opvolger van Mourino? Toch op dat vlak niet…

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content