Standard staat sterk in de transferperiode

© BELGAIMAGE

De Luikse clubs zou komende zomer liefst zo weinig mogelijk personeelswissels zien. Nochtans zijn er sollicitaties in overvloed.

Het gelijkspel in Brugge toonde aan dat Standard, samen met Genk, de ploeg is van de eerste play-offhelft. De onverwachte comeback (Club stond in de 28e minuut 3-1 voor) toont de karaktersterkte van deze ploeg sinds Nieuwjaar, ook al leek ze bij het begin van de match helemaal kopje onder te gaan. Dit gewonnen punt zette ook enkele individuen in de spotlights, die het team in Brugge over de streep trokken. Edmilson was de voornaamste reddende engel, nadat hij ook al uitblonk tegen Charleroi, Gent en Anderlecht. De waarde van de Belgische Braziliaan staat in het zenit, terwijl hij na juni slecht één jaar contract meer heeft. De entourage van de speler zit dus in een sterke positie, maar het Luikse bestuur zou hem graag nog een seizoen houden in de hoop om volgend jaar nog meer te incasseren.

Anderen gaan moeilijker te houden zijn, zoals Christian Luyindama (die zijn sterk seizoen in juni wil verzilveren), Razvan Marin (die door enkele Italiaanse clubs wordt gevolgd), Uche Agbo of Guillermo Ochoa, die allicht zal vervangen worden door een keeper die iets avontuurlijker is in het uitkomen.

Maar hoewel het in het verleden vaak niet het geval was, wil het bestuur van Standard komende zomer wat stabiliteit (ook al zal de keuze van de toekomstige coach natuurlijk nog invloed hebben). Geen kwestie van overhaasting wat transfers of contractverlengingen betreft. Renaud Emond bijvoorbeeld, die droomt van een verbeterd contract terwijl hij na juni nog twee jaar heeft, werd nog niet gehoord. De Rouches beginnen dit keer aan de transferperiode vanuit een sterke positie, vooral dankzij de al zekere kwalificatie voor de Europa League, waardoor het gemakkelijker wordt om bepaalde spelers aan te trekken en andere te houden.

Samuel Bastien, die er bij Chievo is de Serie A vijftien basisplaatsen heeft opzitten, zou welwillend staan tegenover een terugkeer naar Standard, waar hij bij de jeugd speelde vooraleer hij naar Anderlecht en nadien naar Avellino (Serie B) vertrok. Het profiel van deze Belgische belofte van 21 valt in de smaak bij de verantwoordelijken van Sclessin. Het duo VenanziRenard trok trouwens al naar Leuven op 26 maart om er de Jonge Duivels aan het werk te zien tegen Hongarije. Maar er is geen haast bij. De geslaagde transferperiode van januari had al tot doel om het seizoen 2018/19 voor te bereiden. In die optiek kwamen Gojko Cimirot (die steeds beter werd tijdens de play-offs) en Zinho Vanheusden. Zij moeten in de zomer eventueel het onvoorziene vertrek van een centrale verdediger en een middenvelder opvangen. Enkele wijzigingen worden er niettemin verwacht de komende weken. Er wordt gezocht naar een nummer 9, ook al beschikt Standard al over Emond en Duje Cop en gaat het Jonathan Bolingi en Ryan Mmaee recupereren. Twee spelers die trouwens overbodig zijn en van wie de club af wil.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content