Van toneelspeler tot bejubelde goaltjesdief

© BELGAIMAGE

Na RB Salzburg veroverde Timo Werner nu ook de harten van geheel Duitsland.

Collega-international Mario Gomez (32, VfL Wolfsburg) is zeker: ‘Timo zal de komende tien jaar aanvallend domineren in de Bundesliga. Let maar op: misschien ook wel in Europa.’ Gaf de spits daarmee verder voeding aan de geruchten dat de 21-jarige aanvalsleider van vicekampioen RB Leipzig, dat hem in de zomer van 2016 voor 10 miljoen euro overnam van VfB Stuttgart en waar hij nog tot 2020 onder contract ligt, volgende zomer naar Bayern München verhuist? In eerste instantie als partner van Robert Lewandowski (29), en vervolgens als waardige opvolger van de Poolse scoremachine?

De Duitse bondscoach Joachim Löw bestempelt Werner, die met zes goals in acht interlands zijn Gouden Schoen van tijdens de Confederations Cup in Rusland afgelopen zomer als productiefste speler (drie treffers en twee assists) bevestigde, als een raket: ‘Met zijn snelheid en brutale drang naar de goal doet hij elke tegenstander extreem veel pijn. Zijn rushes en diepgang vallen moeilijk af te stoppen en getuigen van pure klasse.’

Met twee doelpunten tijdens de galavoorstelling van Duitsland tegen Noorwegen (6-0) in ‘zijn’ Stuttgart had Werner een belangrijke aandeel in de zege. Voor het eerst scandeerde het publiek zelfs eens zijn naam, in positieve zin dan. Want sinds december 2016 behoorde Werner voor veel volgers tot de categorie van fopduikers, na een opzichtige schwalbe tegen Schalke 04 bij een actie van doelman Ralf Fährmann. Werner zette de onterechte strafschop, toegekend door scheidsrechter Bastian Dankert, dan ook nog zelf om. Overal waar hij sindsdien met RB Leipzig zijn opwachting maakte, werd de Schwaab sindsdien uitgefloten.

Het duurde dus een tijdje vooraleer Werner de harten van de Duitse voetbalfans veroverde, ondanks zijn 21 doelpunten (in 31 duels) vorig seizoen en de verrassende tweede plek van RB Leipzig. ‘Ik zou graag dit onderwerp voor eens en altijd willen afsluiten’, beweerde Werner in de Duitse pers. Op dat moment zat ik vol adrenaline en nam ik in een fractie van een seconde een beslissing. Ik maakte een fout en erkende die ook. Kobe Bryant werd in de NBA overal uitgefloten. Hij was altijd de beste. Niet dat ik het ben, maar ik putte er wel lang moed uit.’

FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content