Voor Lierse SK is het één na twaalf

© BELGA

Woensdag weet Lierse of het via een overname een profclub blijft ofwel een doorstart moet nemen bij de amateurs.

Als het slecht gaat, dan valt alles tegen. Dan blijkt dat de stadionomroeper kort voor de eerste wedstrijd van PO2 meent dat die match om halfnegen aanvangt in plaats van om acht uur, waardoor de 1500 aanwezigen het moeten doen zonder ploegopstellingen. Op de persbanken en de tribunes heb je ook best een goed uurwerk bij, want het scorebord en de stadionklok doen het niet meer.

Voor de aftrap begeleidt erevoorzitter Neel De Ceulaer de bezoekende clubleiders naar hun plaats. Neel was algemeen manager van 1988 tot 2000, toen Lierse eerst de financiën op orde kreeg, in 1997 kampioen werd, een jaar later de groepsfase van de Champions League speelde en in 1999 de beker won, de laatste prijs. Maar Neel was ook een basisspeler van het mythische team dat in de eerste ronde van de UEFA Cup in 1971/72 titelhouder Leeds United op eigen veld klopte en pas in een hard bevochten kwartfinale tegen AC Milan nipt sneuvelde.

In de tribune zitten rond hem nog een paar bekende namen uit de Lierse geschiedenis. Er is Benny Van Dyck, secretaris sinds 1984 en daarmee de werknemer die het langst onafgebroken in dienst is op het Lisp. Ook Herman Helleputte, in de geschiedenisboeken nog altijd de Liersespeler met de meeste wedstrijden in de hoogste afdelingen (256 van 1971 tot 1988) en later een paar keer hoofdtrainer, maar ook even sportief directeur, kijkt toe.

Kippenvelmoment

Een paar rijen achter hem zit de legendarische jeugddirecteur Marcel Vets (83). Vets zorgde er sinds zijn aanstelling in 1976 voor dat vanuit Kessel liefst 82 spelers vanuit de jeugd het eerste elftal haalden (een gemiddelde van 2,4 per jaar). De laatsten in 2010/11, toen alle focus kwam te liggen op de inmiddels opgeheven Academie.

Na 75 minuten volgt een kippenvelmoment wanneer ‘Op den berg’, al decennialang het kloppend hart van de club op een verouderde tribune, door een groot deel van de 1500 aanwezigen het clublied aangeheven wordt.

Na de wedstrijd is het afwachten wat er uit de bus komt. Een doorstart in de hogere amateurreeksen zou een smet zijn voor de club die sinds de invoering van het betaalde voetbal in België zesde staat op die Eeuwige Ranglijst, met 37 jaar eersteklassevoetbal op een totaal van 44 seizoenen. Een alternatief blijft de overname van de Qatarese investeringsgroep rond ex-Waregemvoetballer David Nakhid, voormalig international van Trinidad en Tobago. Zondag bevestigde Nakhid nog te zoeken naar een oplossing, nadat hij tien dagen eerder verbaasd hoorde dat in en rond de club beloftes werden gemaakt over wanneer de overname zou doorgaan. ‘Ik heb nooit gezegd wanneer het rond zou zijn. Ik teken wanneer het dossier voor mij in orde is, en dat is het nu na al die maanden nog niet.’ Sinds vorige week praten de kandidaat-overnemers niet alleen met de door Maged Samy aangeduide dossierbeheerder Chris Cools maar ook met de club zelf. Vandaag weet de Licentiecommissie of Lierse volgend seizoen nog een profclub kan zijn.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content