Wie wordt dapperste der Marseillanen?

© BELGAIMAGE

Maxime López (Olympique Marseille) en Lucas Hernández (Atlético Madrid) zijn allebei geboren in de Franse havenstad. Hun wegen splitsten maar straks strijden ze om de Europa Leaguebeker.

In november vorig jaar stonden de youngsters nog samen op het veld tijdens de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Bulgarije en Slovenië bij de Franse U21. Nu kijken ze elkaar voor het eerst in de ogen en bovendien kunnen ze hun eerste prijs veroveren met hun opleidingsclub. Voor MaximeLópez (20) is het de eerste finale. De centrale middenvelder doorliep de jeugdreeksen van l’OM en is ondertussen bezig aan zijn tweede jaar bij de hoofdmacht. Op het Europese toneel debuteerde hij in juli met een assist in de met 4-2 gewonnen wedstrijd tegen KV Oostende.

Ook Lucas Hernández (22) zag het levenslicht in Marseille, maar hij bouwde zijn loopbaan in Spanje uit. Op 11-jarige leeftijd verruilde hij de jeugd van Rayo Majadahonda voor die van Atlético, net als zijn jongere broer Theo die sinds vorige zomer bij stadsrivaal Real speelt. Lucas Hernández kan zowel op de linksback als centraal in de defensie uit de voeten. Hij mocht invallen in de Champions Leaguefinale van 2016 die na penalty’s verloren werd van aartsrivaal Real.

Bij Atlético worden jeugdproducten en middenvelders Saúl Ñíguez en Thomas Partey aan de aftrap verwacht. In de spits kan een andere zelf opgeleide speler, Fernando Torres, op zoek gaan naar zijn derde doelpunt van deze EL-campagne. Het Spaanse gevaar kan ook van twee Fransen komen: Antoine Griezmann was al goed voor vier goals en evenveel assists in deze editie van de Europa League, Kévin Gameiro scoorde tweemaal tot nog toe.

Aan de overzijde hoopt de 18-jarige BoubacarKamara op speelminuten. Kamara stroomde vorige zomer door vanuit de U19 van Marseille. Hij kreeg zijn opleiding, net als López, in het Centre Robert Louis-Dreyfus, genoemd naar de intussen overleden oud-voorzitter van de Franse club die ook in Standard belangen had.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content