Het nieuwe leven van voormalig sprintkoningin Katrin Krabbe

© BELGAIMAGE
Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

Ooit was ze de sprintkoningin van de DDR, de Grace Kelly van de atletiek. Nu begeleidt ze stervende mensen in het ziekenhuis in Neubrandenburg.

Katrin Krabbe – groot, knap en blond – beantwoordde niet aan het profiel van vele topsporters uit het voormalige Oost-Duitsland. Haar internationale doorbraak kwam er toen ze in 1990 op het EK in Split goud won op de 100 en 200 meter. Op die afstanden pakte ze in 1991 in Tokio de wereldtitel, ze versloeg haar grootste rivalen, Gwen Torrence en Merlene Ottey.

Het jaar daarop werd Krabbe veroordeeld wegens het gebruik van doping en miste daardoor de Olympische Spelen van Barcelona. Omdat het een middel betrof, Clenbuterol, dat niet op de officiële dopinglijst stond, ging ze in hoger beroep. De Internationale Atletiekfederatie werd veroordeeld tot het betalen van omgerekend 700.000 euro wegens het missen van sponsorgelden en wedstrijdpremies. Katrin Krabbe probeerde terug te keren, maar dat mislukte. Toch was ze na de hereniging de eerste megaster van de Duitse atletiek.

Tragisch werd het leven van Katrin Krabbe na haar carrière. Ze trouwde met Michael Zimmerman, een jurist en vroegere wereldkampioen roeien. Het echtpaar kwam zwaar in de financiële problemen. Wegens het niet rechtmatig aangeven van belastingen hingen Zimmermann verschillende processen boven het hoofd. Hij pleegde twee jaar geleden zelfmoord.

Vandaag speelt de dood een belangrijke rol in het leven van de intussen 47-jarige Katrin Krabbe, moeder van twee zoons. Nadat ze een cursus volgde, werkt Krabbe op vrijwillige basis op de palliatieve afdeling van een ziekenhuis in Neubrandenburg. Met mensen praten, met hen gaan wandelen, samen naar de televisie kijken, de voormalige diva doet het met hart en ziel. Ze vindt het belangrijk dat mensen in de laatste fase van hun leven niet alleen zijn.

Ook privé kroop Katrin Krabbe intussen uit een diep dal. Ze vormt een paar met Bob Hanning, de manager van handbalclub Füchse Berlin. De romance ontstond dankzij haar jongste zoon die bij deze club speelt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content